Menu
A+ A A-

Najava: Uskoro druga škola matematike

Nakon uspješno realizovane Prve škole matematike, Klub matematičara Edukacijskog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije Univerziteta u Travniku organizuje drugu školu matematike.

Pripremile: Fikreta Kerić i Lamija Grabus

„Prošlogodišnja Prva škola matematike ispunila je sva očekivanja. Nakon takmičenja za obje razine, a time i upoređujući znanje polaznika, od početnog inicijalnog susreta rezultati su bili jasni i može se zaključiti da je Prva škola matematika ispunila svoj primarni cilj“, kazao nam je predsjednik Kluba matematičara, mr. Ahmed Palić.

Bitno je istaći da je Prva škola matematike obuhvatila srednje škole sa područja Općine Travnik, dok će ovogodišnja, druga škola matematike obuhvatiti područje cijelog Srednjobosanskog kantona“, istakao je predsjednik Kluba matematičara. Ova konstatacija je dokaz da je Prva škola matematike u potpunosti opravdala očekivanja polaznika.

Na sastanku članova Kluba odlučeno je da će škola biti organizovana u periodu od marta do maja 2019. godine. Plan i program rada bit će prilagođen učesnicima, koji će moći pohađati jednu od razina: razina A, koja obuhvata pripremu za takmičenje i prijemne ispite ili razinu B, koja obuhvata instruktivnu/dopunsku nastavu.

Mr. Palić govorio je o značaju matematike i njenoj aktuelizaciji. Tom prilikom istakao je: „Stalni rad na aktuelizaciji matematike kao nauke i popularizaciji među mladima je naš primarni cilj, jer svi znamo da ona zna biti u nekim trenucima teška i egzaktna, ali u principu je tačna i stroga, što je njena ljepota.“

„Nadamo se da će i ova škola matematike podstaći mlade da se bave matematikom jer bez obzira na stanje u društvu, matematičari i u današnje vrijeme bez problema pronalaze posao“, dodao je.