Menu
A+ A A-

Najava: Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv raka

U organizaciji Kodeks tima koji djeluje na nivou Edukacijskog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije bit će održano predavanje povodom svjetskog dana borbe protiv raka.

Predavanje će biti organizovano u saradnji sa mentorom Tima, mr. Jasminom Hrnjićem. Cilj je podizanje svijesti mladih ljudi o ovoj tematici. Predavanje će biti održano 04.02.2019. godine sa početkom u 14:00h u prostorijama Univerziteta u Travniku. Pozivamo sve zainteresovane da se odazovu pozivu i podrže obilježavanje dana borbe protiv raka.

Rak nastaje iz jedne ćelije nizom transformacija i prelazaka iz predmalignih promjena u maligne tumore. Ubrzano stvaranje abnormalnih ćelija, koje se mogu proširiti na sporedne dijelove tijela i u druge organe, metastaziranje, glavni je uzrok smrti zbog maligne bolesti koja može zahvatiti svaki dio tijela. U svijetu se svake godine 4. februara obilježava Svjetski dan borbe protiv raka kao jedinstvena inicijativa za borbu protiv ove globalne epidemije. Obilježavanjem se nastoji podići svjesnost i znanje o raku i tražiti od vlada i pojedinaca u cijelom svijetu da poduzmu što učinkovitije mjere u borbi.