Menu
A+ A A-

Počinje Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Međunarodni podgorički sajam knjiga, otvoren  pod sloganom „Ne vjerujte svemu što pročitate na internetu“. Najavljeno je da će se osim domaćih autora na sajmu predstaviti i pisci iz država iz regiona, kao i gosti iz inostranstva.

Kako je najavljeno, od domaćih autora nova izdanja predstaviće Edin Smailović, Aleksandar Bečanović, Barbara Delać, Miraš Martinović, Katarina Sarić i Đorđe Gregović. „Izdvojio bih gostovanje književnog urednika Kruna Lokotara, kao i gostovanje pisca i reditelja Ličine“, rekao je Umjetnički direktor sajma Nikola Nikolić.

Od gostiju iz inostranstva predstaviće se Faruk Šehić, Jelena Lengold, ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade, Vladimir Tabašević, Damir Karakaš, Enes Halilović, Zoran Ferić i Gojko Božović. Nikolić je kazao da će Ministarstvo prosvjete, kao koordinator sajma, imati poseban štand na kome će se predstavljati podgoričke srednje škole, koji će biti i dio umjetničko obrazovnog programa.

Direktor izdavačke kuće Nova knjiga, Predrag Uljarević kazao je da će na elektronskoj sjednici žirija koja će biti održana u vrijeme sajma, biti razmatrani predlozi kandidata za nagradu Književni plamen.

“Predsjednik Žirija, nobelovac Mario Vargas Ljosa, koji je ukazao neuporedivu čast Crnoj Gori i crnogorskoj kulturi da bude saosnivač te jedinstvene nagrade, zajedno sa Novom knjigom, zakazao je elektronsku sjednicu Žirija upravo u vrijeme Sajma, i na toj sjednici ćemo doći do nekih imena kandidata za nagradu Književni plamen”, rekao je Uljarević.

Kako je dodao, osim Vargasa Ljose, u predlaganju kandidata za nagradu učestvuju svi čitaoci i dosadašnji dobitnici nagrade, Klaudio Magris, Orhan Pamuk i Adam Zagajevski.

Izvor

antenam.net