Menu
A+ A A-

Grafx br. 12

https://issuu.com/stud.casopis/docs/grafx_br.12-lt_opt

Od veljače do svibnja ove godine, u okviru Erasmus+ projekta Teacher, održane su studijske posjete Slovačkoj i Rumunjskoj, tri TOT seminara, a sve je predočeno u stalnoj rubrici Međunarodna suradnja. Intenzivno se realiziraju i aktivnosti u sklopu projekta Inclusion. Osim posjete Belgiji održana je Konferencija diseminacije na Edukacijskom fakultetu.

Mreža studenata Edukacijskog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije realizirala je pet workshopova različitih tematika kako bi studenti imali priliku poboljšati svoje vještine, naučiti nove stvari i suočiti se sa novim izazovima.

Ove godine olimpijski pokret održan je u Travniku i duh olimpizma je oživljen, a travnički mališani su svojim osmijesima poslali poruku u svijet i bili dijelom velikog svjetskog pokreta koji slavi i obilježava Olympic day.

Klub matematičara je pokrenuo Prvu škole matematike gdje su naši asistenti radili sa učenicima na polju unapređenja znanja iz ove oblasti. Na kraju je održano takmičenje nakon čega su učesnicima dodijeljeni certifikati.

U veljači je održana Zimska akademija za srednjoškolce iz Travnika i Srednjobosanskog  kantona. Uz bogat i raznovrstan izbor tema učenici su, shodno svojim interesima, promišljali o budućnosti, o ulaganju u obrazovanje, o zdravom načinu životu, o očuvanju jezičke i književne baštine te drugim vrijednostima života.

Na Fakultetu za tehničke studije Univerziteta u Travniku 20-22. travnja 2018. održan je Treći međunarodni simpozij tekstilnog inženjerstva i modnog dizajna TImod 2018 u okviru kojeg su uz predavanja iz navedene oblasti održani okrugli stol, natjecanje srednjoškolaca i modna revija.

Svijet ilustracije i karakter dizajna je danas posebno atraktivna oblast u polju grafičkog dizajna, koja obuhvaća dizajn likova i ambijenta za animaciju, filmove i videoigre. U tom su kontekstu svoje kreativno iskustvo podijelili s nama dva priznata umjetnika iz ove oblasti, Emir i Edin Durmišević. Održali su gostujuće predavanje na temu “U svijetu animacije i karakter dizajna”.

Studenti su sudjelovali u manifestaciji Dani općine Travnik 2018 sa svojim projektima. U rubrici Intervju, kroz razgovor, predstavljamo naše uspješne studente. Ovaj put su to košarkaš Stefan Glogovac i Maid Milinkić koji je završio studij Grafičko inženjerstvo i dizajn. U rubrikama Tehnologija, Modni dizajn i Arhitektura studenti su svojim člancima obradili teme iz oblasti svojeg studijskog programa.

Marija Garić

_________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

MEĐUNARODNA SARADNJA

- Program Erasmus+: Projekt Teacher - Održani seminari u okviru projekta TEACHER

- Program Erasmus+: Projekt Teacher - Studijske posjete Slovačkoj i Rumuniji u okviru projekta TEACHER

Program Erasmus+: Projekt Inclusion - Posjeta Belgiji

Program Erasmus+: Projekt Inclusion - Konferencija diseminacije

PROJEKTI STUDENATA

- Workshop: Mreža studenata organizovala pet workshopova za studente

Dani općine Travnik 2018: Zašto volontirati Edukuj i uključi se!

 AKTIVNOSTI FAKULTETA

- Zimska akademija 2018

- Olimpic day 2018

- Prva škola matematike

TImod 2018

GRAFIČKI DIZAJN

Gostujuće predavanje Edina i Emira Durmiševića: U svijetu animacije i karakter dizajna

INTERVJU

 - Maid Milinkić

PREDSTAVLJAMO

- Centar za edukaciju mladih: Druga kuća

UDRUŽENJE GRAFX

- Obuka za rad s mladima

TEHNOLOGIJA

- Dron

MODNI DIZAJN

- Najbolji modni svjetski dizajneri

 ARHITEKTURA

- Enterijer hotela

- Ambijent kao parametar kvaliteta