Menu
A+ A A-

Grafx br. 15

g

Digitalno izdanje: https://issuu.com/stud.casopis/docs/grafx_15v14

 

Nastavak priče (o uspjehu, umjetnosti i dizajnu) u novom ruhu

Podsticaj iz prošlog izdanja da nastavimo s pričama o uspjehu, umjetnosti i dizajnu razvio je ovo izdanje Grafxa novim i drukčijim od dosadašnjih. Pri susretu s prvim sadržajima, a otkrivajući i ostale, neizostavno je primijetiti - promijenili smo dizajn! Sviđa vam se? Novom timu u tehničkom dijelu realizacije ukazano je povjerenje da svojom svježinom i dizajnerskim umijećem približe Grafx svojim kolegama studentima, a opet da ostane isti, pristupačan i sadržajan. 

To potvrđuje, odmah na početku, obilježavanje jubileja, 65. godišnjice izdanja djela "Prokleta avlija". Da je nobelovac Ivo Andrić veliki pisac koji je u svojim djelima uspio spojiti i lijepo i ružno, i dobro i zlo u jednu kompaktnu cjelinu, izvrsno nam je predočila autorica ovog članka. 

Umjetnički izraz se vidi u svemu što stvaramo. Arhitektura je jedna posebna umjetnost koja plijeni pažnju, odnosno kojom studenti iskazuju svoje sposobnosti i vještine. Potvrdila je to izložba radova 10 knjiga o arhitekturi. U ovom izdanju predstavljeni su neki radovi sa postavke ove izložbe.

Dokaz uspješnog ostvarenja spoja umjetnosti i arhitekture je dvorac Neuschwanstein koji je možda najpoznatiji kao inspiracija za Disneyev dvorac, a ono što ga čini još zanimljivijim je njegova historija. 

Pročitajte i pogledajte priču o ovom bajkovitom dvorcu koji primi 1,4 miliona posjetitelja godišnje.

„Na putu do afirmacije, ne treba puno vremena, već na vrijeme početi“, kaže nam naš kolega i fotograf Edi Kevrić u intervjuu, ali i predstavljanjem kroz svoje fotografije prirodnih ljepota te kulturnih i povijesnih znamenitosti. Pogledajte neke njegove uratke u ovom izdanju, a više na njegovoj oficijelnoj web stranici. 

Kada se pruži prilika da se nešto napravi,  definitivno je treba iskoristiti. Svoju šansu iskoristio je i naš kolega dizajner Armin Begović. Koliko mogućnosti se nudi ukoliko se netko trudi i radi na sebi saznali smo u razgovoru s njim.

Neizostavni su studentski radovi, stalne rubrike iz oblasti pedagogije i književnosti, tehnologije i umjetnosti. Propratili smo aktivnosti naša dva fakulteta, te saznali da su ove godine promovirani prvi doktori nauka, ali i druge aktivnosti u kojima su sudjelovali naši studenti. 

Marija Garić

_________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Tema broja: EMOCIJA ZABILJEŽENJA KROZ OBJEKTIV

 

JUBILEJ

- 65 godina romana "Prokleta avlija"

 

TEHNOLOGIJA

- Tehnike uveza knjiga

 

UMJETNOST

- Citypop

- Jackson Pollock

- Neoekspresionizam

- Dvorac Neuschwanstein

 

DOGAĐANJA

- Uvodno predavanje

- Studentijada 2019

- Svečana promocija diplomanata, magistranata i doktoranata

 

AKTIVNOSTI STUDENATA

Izložba "10 knjiga o arhitekturi"

 

INTERVJU

- Armin Begović

- Edi Kevrić

 

PEDAGOGIJA

- Saradnja škole i porodice

 

PSIHOLOGIJA

 - Strahovi i fobije

 

KNJIŽEVNOST

 - Kako voljeti sebe više?

 

STUDENTSKI RADOVI