Menu
A+ A A-

CEM: Općina Travnik dobija novu Strategiju za mlade

 

Na press konferenciji održanoj u ponedjeljak 19. februara u prostorijama Centra za edukaciju mladih, predstavljen je projekt izrade Strategije za mlade općine Travnik za period 2019-2022. godina.

Nosilac projekta je Centar za edukaciju mladih, a aktivnosti će biti realizovane u partnerstvu sa Općinom Travnik, odnosno Komisijom za mlade.

Cilj projekta je poboljšati položaj mladih u općini Travnik, njihovu ulogu u društvu, te podstaknuti ih da učestvuju u procesima odlučivanja i kreiranja programa za njih. Strategija će imati za cilj i utjecati na smanjenje odlaska mladih iz BiH što predstavlja veliki problem za razvoj naše države, a kroz programe zapošljavanja i samozapošljavanja te povećavanja konkurentnosti mladih na tržištu rada.

Tokom narednih deset mjeseci bit će realizovan niz aktivnosti koje će rezultirati donošenjem nove Strategije za mlade općine Travnik za naredne četiri godine. Jedna od početnih aktivnosti je istraživanje potreba i problema mladih na području općine Travnik, na osnovu kojeg će se definisati ciljevi unutar Strategije. Bit će formirane i radne grupe po oblastima koje po Zakonu o mladima FBiH trebaju biti obuhvaćene Strategijom, a i građani će, putem javnih rasprava, imati mogućnost učestvovati u samom procesu izrade dokumenta.

Općina Travnik ulaskom u ovaj projekat još jednom je pokazala da je svjesna postojanja različitih potreba i problema mladih ljudi, te da je spremna poduzeti konkretne korake ka njihovom rješavanju, budući da je i prethodna Strategija za mlade urađena u istom partnerstvu.

Projekat se implementira u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Europska unija, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

 

PROJEKAT: STRATEGIJA ZA MLADE OPĆINE TRAVNIK

 

Nosilac projekta: Centar za edukaciju mladih

Partneri: Komisija za mlade Općine Travnik

Trajanje projekta: 10 mjeseci (januar 2018-oktobar 2018.)

Ciljevi projekta:

       Poboljšati položaj mladih u općini Travnik

       Pojačati ulogu mladih u društvu

       Podstaknuti mlade da učestvuju u procesu odlučivanja i kreiranja programa za njih

       Osigurati da mladi budu konkurentniji na tržištu rada

       Ujeicati na smanjenje odlaska mladih iz BiH

Ciljna grupa: mladi uzrasta od 15 do 30 godina, koji žive na području općine Travnik

Mjesto realizacije: općina Travnik

Vrijednost projekta: 20.340 KM 

 

 

Projekat se implementira u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Europska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).