Menu
A+ A A-

Predstavljamo: Mladi bh. atletičar Abedin Mujezinović

Abedin Mujezinović, bosanskohercegovački atletičar, rođen 02.06.1993.godine u Zenici, ovih dana niže same uspjehe. Član je AK Zenica u sklopu kojeg je napravio svoje prve korake u atletici. Neposredno prije OI u Riju, počeo je trenirati zajedno sa Amelom Tukom, pod trenerskom palicom Giannia Ghidinija.

Pripremila: Šejla Smajić

Priča ovog, još jednog bosanskohercegovačkog dijamanta, počela je davno. Abedin je završio osnovnu školu „Dubravica“ u Počulici, općina Vitez, da bi potom upisao Mješovitu srednju školu u Zenici. Trenutno je nastanjen u Vrhovinama- općina Vitez. Abedin, kao i mnogo drugih uspješnih sportista, sva svoja takmičenja finansira sam. Bez konkretnog sponzora, nastoji da prati mnoga velika takmičenja, ali često, zbog skupoće istih, njegov nastup na nekom takmičenju biva upitan. Nasreću, kako Abedin kaže, uz pomoć porodice, povremene poslove te nesebičnu podršku prijatelja, Amela Tuke i trenera, uspijeva da se izbori sa svime i da našu državu predstavlja na dostojanstven način.

Prema Abedinovim riječima, na pitanje odakle ljubav baš prema atletici, kazao je da je cijeli život aktivan, prvenstveno je trenirao fudbal, u sklopu kojeg je otkrio ljubav prema atletici. Kaže da se ljubav rodila kada je prvi put stao na atletsku stazu. Atletika kao individualan sport dala mu je vjetar u leđa, izgradila kao ličnost te usavršila njegove vještine. Najveću podršku, kaže, da je uvijek imao od svoje porodice, a potom i, već spomenutog, prijatelja Amela Tuke te svog trenera. Ali, sve to ne bi imalo ovakvu kulminaciju da kod mladog Abedina nije postojala jaka želja i motivacija da učini nešto korisno za sebe u današnjem svijetu gdje ulica „guta“ mlade momke i djevojke.

Jedan od njemu najdražih uspjeha je na 24. mitingu „Melinda 2016“, Italija, gdje je ostvario rezultat 1:48.66 (800 m) i time zauzeo drugo mjesto u grupi B.

O planovima za budućnost mnogo ne razmišlja, ali kako kaže, ima ciljeve kojima teži. Evropsko prvenstvo u Njemačkoj 2018. i Olimpijada u Tokiju 2020. su dva velika takmičenja na kojima se ovaj atletičar vidi. „Naravno, da bi nešto u životu postigao moraš sebi zadativelike ciljeve kako bi se svakodnevno motivisao“, rekao je Abedin. Kada smo ga upitali koji sportisti ga inspirišu, uz osmijeh je rekao da su to Amel Tuka i Hamza Alić.

O planu prehrane u toku takmičenja, izdvojio je kako mora da se pridržava laganije hrane, manjih obroka te da nema privilegije kada su u pitanju poslastice. Svakodnevnoprovede 2 satatrenirajući i kaže kako mu je to omiljeni dio dana. O atletici i ljubavi prema njoj, Abedin kaže da bi mogao pričati danima, uspio je izdvojiti nekoliko glavnina na koje je atletika utjecala. Kaže da je, od perioda kada je tek počeo trenirati pa do danas, sazrio, odnosno, shvatio je da mu nisu svi prijatelji i da pomnije mora birati osobe sa kojima će dijeliti svoje dobre i loše dane, naučio je da se do dobrog rezultata i uspjeha, a koje će imati trajne i kvalitetne posljedice, može doći jedino trudom i zalaganjem, sve ostalo nestaje „preko noći“.  Njegova poruka mladima je: „Vjerujte u sebe i kada niko drugi ne vjeruje, budite aktivni, živite zdravo i činite dobro. Dobro se uvijek isplati. Zapamtite da je na kraju svega, najbitnije ostati čovjek.“ Uz iskrene želje da ovaj bosanskohercegovački dijamant uspije u svome naumu, završavamo ovaj članak i nadamo se da smo vam vratili nadu u bolje sutra te da ćete se voditi primjerom Abedina i ne odustajati od svojih snova nikada, pogotovo kada bude najteže.