Menu
A+ A A-

Intervju: prof.dr. Damir Marjanović, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu

Dr. Damir Marjanović, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, u okviru pozvanih predavanja na konferenciji InSEED govorio je na temu Najnovija dostignuća iz oblasti genetike i njihova primjena u sportu. Novinari studentskog časopisa Grafx nakon održanog predavanja razgovarali su sa profesorom Marjanovićem.

Profeosre Marjanović, što mislite o konferenciji InSEED?

Veoma je važno što studenti misle za ovakvu konferenciju, jer i oni velikim dijelom učestvuju u stvaranju ovako velikog projekta. Ovdje imate priliku da slušate ljude koji govoreo različitim oblastima, te možda imate priliku da čujete nešto što ne biste čuli na svojim predavanjima. U svakom slučaju, ovo je konferencija koja pruža mnogo mladim ljudima.

Kakvi su Vaši utisci o Edukacijskom fakultetu?

Prvi put sam ovdje i iskreno ostao sam impresioniran. Kao prvo iznenađen sam ovolikim odzivom najprije studenata, ali i ostalih važnih ličnosti koje su danas ovdje. A, s druge strane, pogledajte samo ovaj prostor. Za meneje ovo nešto fenomenalno i zato se nadam da ću imati priliku da obiđem i posjetim prostorije ovog fakulteta.

Koliko jedan trener treba da obrati pažnju na genetičke predispozicije sportista?

Genetika je tu da izvuče maksimum iz osobe koja želi da se bavi sportom. Ta neka genetička mapa osobe je polazni momenat koji svakako treba dobro iskoristiti. Ali, ipak, sve se svodi na same treninge.