Menu
A+ A A-

Intervju: prof. dr. Lejla Šebić

Prof. dr. Lejla Šebić, profesorica na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu, u okviru pozvanih predavanja na konferenciji InSEED govorila je na temu Fitnes. Novinari studentskog časopisa Grafx nakon održanog predavanja razgovarali su sa profesoricom Šebić.

Profesorice Šebić, što mislite o konferenciji InSEED?

Mislim da je izuzetno pozitivno da se događaju ovakve konferencije, te ih treba biti što više. Organizacija je na vrhunskom nivou, tu su i eminentni predavači iz regiona. Slušala sam ova odlična predavanja i oduševljena sam. Svakako se može naučiti nešto novo i koliko god da napredujete u nauci i sa bilo kojim znanjem koje imate treba ići na dodatno usavršavanje, edukaciju, različite seminare. Dakle, moramo više ulagati u društvo kako bismo dozvolili BiH da ide naprijed. Konferencija je jedan model čiji primjer trebamo slijediti.

Kakvi su Vaši utisci o Edukacijskom fakultetu?

Mnogo mi se dopada. Ovdje predajem predmet Ritmička gimnastika. Fakultet je odlično koncipiran, lijepo je uređen, posjeduje fantastičan ambijent, pozitivnu atmosferu. Uvijek se lijepo osjećam kada dođem u Travnik i kada studentima predložim svoju materiju koju oni veoma dobro dočekaju. Vidim da su veoma uporni i da žele da uče. Na koncu, mogu samo pohvaliti entuzijazam, volju, želju ovog fakulteta.

Žena ste koja se bavi sportom. Što nam u pogledu toga možete reći?

Mogu reći da je sve više i više žena koje se bave sportom, koje se aktivno uključuju u rekreativne programe. Moj zadatak je da što više pokušam nastaviti rekreativno vježbanje, iako sam jedan od pobornika za grupno vježbanje aerobika. Izdala sam udžbenik „Aerobik i aerobna gimnastika“ i „Aerobik sa Lejlom“. Svako jutro, na televiziji vodim jutarnje razgibavanje za naše sugrađane. Cilj i zadatak je da našu populaciju pokrenemo da se oni što više aktivira, da odrasli budu uzor svojoj djeci, jer djeca će biti aktivna i zdravo će živjeti jedino ako imaju primjer. Taj primjer najprije trebaju naći u svojoj porodici i svom okruženju.