Menu
A+ A A-

Intervju: prof. dr. Hazim Bašić

Prof. dr. Hazim Bašić, profesor na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, govorio je u okviru pozvanih predavanja na konferenciji InSEED. Novinari studentskog časopisa Grafx nakon održanog predavanja razgovarali su sa profesorom Bašićem.

Profesore Bašić, što mislite o konferenciji InSEED?

Prije svega, želim da kažem kako podržavam da se organizira jedna ovakva konferencija iz razloga što je to mjesto gdje se uvezuju univerziteti, mjesto gdje se uvezuju naučno-istraživački radnici. Tokom dana smo čuli mnogo različitih prezentacija, gdje smo jako mnogo naučili, a nadam se i svi studenti koji su bili ovdje. Ovdje stječete neke preduvjete za daljnji život.

Kakvi su Vaši utisci o Edukacijskom fakultetu?

Ovo je moj prvi dolazak na Edukacijski fakultet. Prije svega, mislim da je ovo institucija koja ima veoma energično rukovodstvo, ono koje zna što želi. Rukovodstvo koje ima viziju koju slijedi. Ova konferencija je zato jedan jako dobar dokaz za sve ono što je Edukacijski fakultet do sada postigao.  

Kakvo je Vaše mišljenje o naučnoistraživačkom radu u Bosni i Hercegovini?

Naučnoistraživački rad u Bosni i Hercegovini je mnogo više rezultat entuzijazma, nego što je to rezultat sistemskog ulaganja u nauku. Nažalost, to je tužna slika koju trebamo prihvatiti.