Menu
A+ A A-

Intervju: prof. dr. Faik Špago

Prof. dr. Faik Špago, profesor na Edukacijskom fakultetu u Travniku, bio je učesnik konferencije InSEED te su u okviru programa konferencije promovirane njegove dvije nove knjige. Novinari studentskog časopisa Grafx nakon promocije razgovarali su sa profesorom Špagom.

Profesore, želimo Vam prije svega čestitati povodom promocije Vaših dviju novih knjga. Također, jučer ste imali priliku prisustvovati prvom radnom danu konferencije te nas interesira što mislite o ovoj konferenciji?

Hvala Grafxu i Vama osobno. Želim reći da mi je veoma drago da je Edukacijski fakultet organizirao ovakvu konferenciju. Konferencije su jako potrebne za znanstveni rad, a Edukacijski fakultet se ovime potvrdio kao izvrstan organizator. Organizirao je ovako veliki projekat za koji mislim da je odlična predispozicija za budući znanstveni rad.

Na promociji ste rekli da je knjiga „Uvod u metode upotrebe sredstava prisile“ korisna kako za studente tako i za pripadnike specijalnih namjena?

Ovaj udžbenik je napisan za potrebe studenata. Studiranje bez kvalitetne literature je veoma teško. Nastojao sam da takvu jednu, manje-više nepoznatu, materiju pokušam približiti studentu, te da mu olakšam rad. Da studenta pokušam pripremiti da sutra kada bude bio u praksi koristi jedan od načina upotrebe sile koji je u knjizi opisan, a kako bi bio siguran da neće pogriješiti. „Uvod u metode upotrebe sredstava prisile“ je sasvim sigurno odličan priručnik za one koji će sutra raditi u vojsci i policiji, te imati ovlasti nad korištenjem sredstava prisile.