Menu
A+ A A-

Na Fakultetu za tehničke studije održano predavanje „U svijetu ilustracije i dizajna“

 

U sklopu manifestacije Dani općine Travnik 2018 na Fakultetu za tehničke studije Univerziteta u Travniku 15.03.2018. godine održano je predavanje na temu „U svijetu ilustracije i dizajna“. Gosti predavači bili su Edin i Emir Durmišević, mladi umjetnici iz Sarajeva.

Pripremile: Fikreta Kerić i Emina Ahmetović

Predavanje je okupilo zainteresirane studente, asistente te građane Travnika. Na samome početku prisutne je pozdravila i dobrodošlicu zaželjela mr. sc. Marija Garić, koordinatorica ove aktivnosti. Doc. mr. Alisa Čaber, obratila se gostima sa nekoliko prigodnih riječi te ih upoznala sa temom predavanja i predavačima.

Predavači su se ukratko predstavili te govorili o temi predavanja. Osvrnuli su se na ilustraciju, animaciju i karakter dizajna, kao jednu od atraktivnih tema u oblasti grafičkog dizajna. Govorili su o osnovnim karakteristikama ilustracije i animacije, kao i o etapama nastanka jednog djela. U svom izlaganju naglasili su da ne treba robovati jednom likovnom izražavanju, da se traži raznolikost, jer različiti stilovi omogućuju širi dijapazon klijenata. Prisutne su upozorili na potrebu istraživanja pored crtačkog razmišljanja, kao i potrebu odstupanja od standardnog razmišljanja. Također, kao jednu od važnijih karakteristika posla dizajnera naglasili su ljubav prema poslu. „Potrebno je raditi iz ljubavi jer rokovi diktiraju projekte koji su vezani za njih same, zbog čega može nestati potpuni kvalitet.“ Posljednji dio predavanja posvećen je socijalnim mrežama, u kojem su prisutni upoznati sa određenim normama koje je potrebno ispuniti, kao i načinima dominacije na tržištu.

Na kraju se doc. dr. Amra Tuzović, u ime menadžmenta Fakulteta zahvalila prisutnima na izdvojenom vremenu i predavačima na ukazanom povjerenju, te ponudila saradnju u budućnosti koju su oni vrlo rado prihvatili.

 

Galerija slika dostupna na https://fts.ba/nova/odrzano-gostujuce-predavanje-brace-durmisevic/