Menu
A+ A A-

Dollhouse umjetnosti i kultura u modernom dobu

 

U sklopu konferencije GeTID-S danas je na Fakultetu za tehničke studije upriličeno predavanje kreatorice minijatura i autorice brenda Mmm...

„Minijaturom sam se počela baviti otprilike prije nekih devet godina. Koliko je zahtjevno ovisi o motivu. Ako je neka minijaturna scena malo veća, normalno da treba više vremena, treba više rada i same pripreme. Sve počinje od skice. Sve se izmjeri ako se rade replike stvari koje su iz prirode.

Ja radim najčešće motiv hrane, pa izmjerim naprimjer voće, povrće što trebam da prezentiram. Po svim pravilima treba da bude tako, jer kada ode moja kreacija negdje, na neko takmičenje, da se mogu ispuniti svi uslovi, kako bi mogla da se prizna kao minijatura u mjeri 1:12“, kazala je Selma za časopis Grafx. Rad i strpljenje se uvijek isplate. Kreatorica minijatura kazala nam je koliko joj je potrebno za izradu jedne minijaturne scene.

„Otprilike za izradu jedne minijature, obične neke scene, treba mi 5 do 15 dana. Materijal koji koristim je, najčešće, polimerna glina. Sa njom modelujem, a onda na nju radim akrilikom, pastelama suhih boja i određenih medija, da to sve fiksiram ljepilima i lakom.“

Također Selma Mahmutović stoji iza brenda Mmm...

„Brend već imam osam godina. Prezentiram ga, naravno, preko društvenih mreža. Zove se Mmm. To je onaj osjećaj i energija koju dobijemo kada ugledamo nešto slatko, nešto što želimo odmah pojesti, ili slano, nije bitno, što nam izaziva vodu na usta“, ističe Selma za naš časopis.

„Ja ovo uopštene ne gledam kao posao. Normalno, imam određene odgovornosti prema svojim klijentima. Ispoštujem ono što su oni tražili, vremenski rok, ali ne mogu se zamisliti nigdje drugo. Uostalom, to sam studirala. Tome sam posvetila svoj život. Želim u svakom segmentu da napredujem“, zaključila je. Mi joj čestitamo na dosadašnjem radu i želimo joj još mnogo uspjeha u ovom polju.