Menu
A+ A A-

Završila Prva škola matematike

Prva škola matematike koja je organizovana na Edukacijskom fakultetu i Fakultetu za tehničke studije, a u organizaciji Kluba matematičara EFT i FTS je završena. Tim povodom organizovano je takmičenje za učesnike Škole matematike.

Pripremile: Lamija Grabus i Fikreta Kerić

Prva škola matematike koja je trajala od februara do aprila 2018. godine uspješno je dobila svoj epilog. Učesnici su bili učenici srednjih škola sa područja općine Travnik. Kako je programom i planirano, na kraju je održano takmičenje polaznika Prve škole matematike sa ciljem upoređivanja rezultata, odnosno znanja u odnosu na sami početak.

Takmičenje je trajalo dva dana. 10.04.2018. (utorak) realizirano je takmičenje za učesnike Prve škole matematike razine A, a dan nakon toga, 11.04.2018. (srijeda) za učesnike B razine. Tim povodom razgovarali smo sa koordinatorima ove aktivnosti asistentima Ahmedom Palićem i Lejlom Skopljak.

Ahmed Palić, BA za naš časopis rekao je: „Moja očekivanja su definitivno ispunjena. Nakon takmičenja za obje razine, a time i upoređujući znanje polaznika od početnog inicijalnog susreta jasni su rezultati i može se zaključiti da je Prva škola matematika ispunila svoj primarni cilj. Sljedeća aktivnost je svečana dodjela certifikata i nagrada polaznicima Škole, koja je planirana za početak mjeseca maja, čime će sve aktivnosti vezane za Prvu školu matematike biti okončane.“

Naglasio je da je ovo samo početak aktivnosti koje organizuje Klub matematičara EFT i FTS, a uz podršku menadžmenta fakulteta, pokušavajući razbiti sve stereotipe da je matematika bauk, a uvažavajaći i poštujući strogost same matematike. Ponosni smo što se ova priča uspješno privodi kraju, i što svakako možemo najaviti još mnogo toga, a sve u znaku matematike.

Također, za naš časopis razgovarala je i Lejla Skopljak, BA, koordinatorica ovog projekta kazavši da je postavljeni cilj ostvaren. Učenici su svoj dugoročni problem riješili: razvili su logiku i logički počinju razmišljati što potvrđuju njihove ocjene koje su znatno bolje u odnosu na one koje su bile prije pohađanja Prve škole matematike.

„Napredak je očigledan. To potvrđuju testovi koji su urađeni na samom početku i kraju, čime smo okončali završetak škole. S ponosom možemo iznijeti činjenicu da je razlika između prvog i završnog testa čak u 70% savladanog gradiva.