Menu
A+ A A-

Ambasadorica Republike Bugarske u posjeti Univerzitetu u Travniku

U okviru posjete Srednjobosanskom kantonu i Općini Travnik danas je u prostorijama Edukacijskog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije Univerziteta u Travniku upriličen prijem za njenu ekselenciju ambasadoricu Republike Bugarske Avgustinu Cvetkovu-Karabaševu.

Na samome početku prisutne je pozdravio predsjednik Evropskog pokreta u BiH gosp. Predrag Praštalo. U ime menadžmenta naših fakulteta obratio se predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Travniku mr. sc. dr. Nihad Selimović zaželjevši dobrodošlicu ambasadorici i zahvalivši se na današnjoj posjeti. Dr. Selimović je istakao da je u historiji Bosne Bugarska imala veliku ulogu i da je ona prva priznala nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

Nakon toga se auditorijumu obratila i sama ambasadorica njena ekselencija gđa Cvetkova-Karabaševa koja se premijeru Vlade SBK, načelniku Općine Travnik te predsjedniku Upravnog odbora Univerziteta u Travniku zahvalila na prijemu i dobrodošlici te iskazala zadovoljstvo što ima priliku biti u Travniku i na Univerzitetu.

U svome kratkom izlaganju osvrnula se na neke bitne segmente kada je u pitanju Evropska unija i put ka njoj. Put u Evropsku uniju nije lak i bitno je imati prijatelje koji će podijeliti lekcije koje su naučili. Evropska unija je organizacija koja ima zajedničke vrijednosti i u kojoj su značajni principi demokratije, borba protiv korupcije. Isto tako, važno je da se posjeduju vrijednosti koje se mogu dijeliti. Istakla je, također, da je važno slijediti svoje snove te imati strateški pogled na svoju budućnost u ovoj zemlji.

Njena ekselencija ambasadorica Cvetkova-Karabaševa imala je priliku prisustvovati i sportskoj manifestaciji Olympic day te obići prostorije Kampusa i moderne proizvodne pogone kompanije Absolute group te vidjeti vrhunsku proizvodnju iz oblasti elektro indutrije, metalne, tekstilne i grafičke industrije nakon čega nije krila svoje oduševljenje viđenim.