Menu
A+ A A-

U organizaciji Mediacentra uspješno realizovan edukativni kamp “Slobodni glasovi”

Novinarska praksa namijenjena studentima novinarstva i komunikologije nastavlja se u redakcijama digitalnih medija širom BiH. Fondacija Mediacentar je i ove godine otvorila vrata novoj generaciji studenata novinarstva, kao i mladim novinarima, u kojoj je priliku da unaprijedi svoje znanje dobila I studentica Edukacijskog fakulteta Univerziteta u Travniku, Lejla Rebihić.

U periodu od 29.10.2018. do 2.11.2018. studenti i mladi novinari usvajali su novinarske vještine o kojima su ih izvještavali novinari sa dugogodišnjim iskustvom. Radionice su bile različitog karaktera, a poseban fokus usmjeren je na osnove medijskog izvještavanja, digitalnu fotoprodukciju, mobilnu videoprodukciju i data novinarstvo. U okviru programa prisustvovali su različitim vrstama događaja o kojima su i oni sami izvještavali sa terena. Posjetili su Historijski muzej u Sarajevu u kojem je predstavljena izložba SAD u BiH štampi do početka Velikog rata. Pored usvojenih novinarskih vještina, nova poznanstva i već sklopljena prijateljstva posebno će ostati u sjećanju, prenosi Lejla. U narednom periodu naša studentica će usvojeno znanje sa radionice prenijeti u Mostar, u kojem će svoju trosedmičnu praksu obavljati u partnerskom mediju FMC, na portalu Bljesak.info.

Podsjećamo, Fondacija Mediacentra Sarajevo osnovana je 2006. godine sa misijom da podrži razvoj otvorene i profesionalne medijske scene u BiH kroz treninge i konsultacije. FMC je nevladina, neprofitabilna organizacija koja sarađuje sa institucijama, nevladinim i međunarodnim organizacijama u BiH, regiji i svijetu, poput USAID, BBC, Open Society Network i mnogih drugih.