Menu
A+ A A-

Obilježen Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Danas je na Edukacijskom fakultetu i Fakultetu za tehničke studije Univerziteta u Travniku simbolično obilježen Dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Pripremile: Lamija Grabus i Fikreta Kerić

Na samom početku prikazan je film  „The mirror“ koji prikazuje ženu kao žrtvu nasilja, koja se srami onoga što je doživjela, te pokušava to prekriti. Nakon prikazanog filma uslijedio je performans studentice II godine Edukacijskog fakulteta, Harise Đelilbašić, pod nazivom „Ispovijest žene koja je žrtva nasilja“.

U nastavku, članice PR tima Mreže studenata prisutne su upoznali o tome šta je nasilje, kako ga prepoznati i koje su njegove vrste.  Također, prisutni su upoznati sa načinom kako pomoći žrtvama nasilja, kao i radu i nastanku sigurnih kuća. Na koncu, predstavljeni su rezultati anketnog istraživanja provedenog sa studentima na Edukacijskom fakultetu i Fakultetu za tehničke studije. Rezultati su pokazali da većina ispitanika smatra da udarci podrazumijevaju nasilje, kao i to da nisu primijetili nasilje u svojoj okolini. 

Veliki broj njih je odgovorio da nikada nisu reagovali na nasilje nad ženama, ali skoro svi ispitanici znaju kome se obratiti u slučaju nasilja. „Zajedno u borbi protiv svih oblika nasilja nad ženama, uključujući i nasilje u porodici“ je zajednička poruka svih onih koji učestvuju u obilježavanju ovog dana.