Menu
A+ A A-

Nastavak implementacije projekta Inclusion na Univerzitetu u Travniku

U sklopu projekta Inclusion, u okviru programa Erasmus+, na Edukacijskom fakultetu Univerziteta u Travniku održan je prvi blok radionica za nastavno i nenastavno osoblje.

On obuhvata proces inkluzivnog učenja u oblastima razumijevanja inkluzije, što podrazumijeva inkluzivne učionice, načine predavanja i kurikulume.

Pripremile: Lamija Grabus i Fikreta Kerić

Ovakve radionice u decembru paralelno se održavaju kako u Bosni i Hercegovini na Edukacijskom fakultetu u Travniku, partnerskom Univerzitetu u Tuzli, tako i u Republici Armeniji na Yerevan State Academy Of Fine Arts (YSAFA) koji su nosioci ovog projekta i Američkom Univerzitetu u Armeniji.

O cilju ovakvih aktivnosti govorila je Maja Đurić-Zahirović, koordinatorica projekta Inclusion ispred Univerziteta u Travniku. Tim povodom izjavila je: „Radi se o treningu staff trening čiji je cilj da pripremi nastavno obrazovanje na univerzitetima koji će danas-sutra procesuirati, odnosno raditi na procesu inkluzije.“

„Značaj inkluzije za Univerzitet u Travniku i uopće ovog projekta je zaista veliki s obzirom na to da inkluzija u visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini do sada nije tretirana kao jedna kategorija o kojoj će se sigurno u narednom periodu puno govoriti i bit će posmatrana upravo kao jedan proces u visokom obrazovanju koji treba da ima svoje određene smjernice, svoj plan i svoju aktivnost, kao što susrećemo inkluziju i u osnovnom i u srednjem obrazovanju.“, kazala je doc. dr. sci. Amra Tuzović, menadžerica za osiguranje kvaliteta visokog obrazovanja na Univerzitetu u Travniku.

Univerzitet u Travniku je prvi univerzitet u Bosni i Hercegovini u ovakvom projektu i zasigurno može poslužiti kao model drugim visokoškolskim ustanovama za rad na ovom polju.