Menu
A+ A A-

Promocija knjige „Tjelesna svjesnost u košarci“ autora Alije Biberovića i Damira Ahmića

 

 

Danas je na Edukacijskom fakultetu upriličena promocija knjige „Tjelesna svjesnost u košarci“ autora prof. dr.  Alije Biberovića i prof. dr. Damira Ahmića.

Pripremile: Lamija Grabus i Fikreta Kerić

Na samome početku promocije studentica četvrte godine Edukacijskog fakulteta, Nedžla Kadić je pročitala određene odlomke sa motivirajućim porukama iz knjige. Nakon kratkog motivacionog uvoda prof. dr. Branimir Mikić je istakao osnovne biografske podatke autora.

U nastavku programa uslijedilo je neizostavno obraćanje recenzenata. Menadžerica za osiguranje kvaliteta visokog obrazovanja na Univerzitetu u Travniku, doc. dr. Amra Tuzović pozvala je prisutne recenzente da se obrate.

Prvi se obratio prof. dr. Elvis Vardo koji je naglasio da knjiga sadrži teorijske, empirijske i stručne informacije. Istakao je da je knjiga detaljno prikazana s aspekta psihologije.

Doc. dr. Edin Užičanin u svom obraćanju rekao je da kognitivne sposobnosti zauzimaju visoko mjesto u sportu, te da ova knjiga može pomoći svim trenerima, sportistima, općenito osobama koje se bave sportom.

Nakon obraćanja recenzenata prisutnima su se putem videolinka obratile poznate ličnosti iz svijeta sporta. Među njima su: Razija Mujanović, članica Kuće slavnih Međunarodnog košarkaškog saveza (FIBA), Damir Mulaomerović, selektor reprezentacije Kosova i Velimir Gašić, košarkaški trener. U svojim obraćanjima istakli su da je sadržaj knjige jako kvalitetan i preporučili je svima koji se bave sportom.

U nastavku se obratio promotor knjige, prof. dr. Branimir Mikić koji je istakao da autori smjelo otvaraju psihološku komponentu sporta. Također, govorio je o smjelosti i samopouzdanju kao bitnim faktorima za rezultate. Istakao je da igrač mora dati mentalno i svjesno maksimalno da bi se postigli rezultati.

Prisutnima se obratio i Mirza Teletović, čije je ime sinonim za vrhunski rezultat širom svijeta. Naglasio je da igrač treba da živi košarku i istakao da je knjiga nešto što bi on lično preporučio svima koje se bave sportom jer daje opis kako treba da se ponaša i o sportu razmišlja profesionalni sportista.

U svom obraćanju predsjednik košarkaškog kluba „SPARS“ i predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Travniku, mr. sci. dr. Nihad Selimović je rekao da ova knjiga ima višestruku primjenu, namijenjena je za igrače, trenere, profesore, asistente, za sve one koji imaju dodira sa sportom.

Na koncu, obratili su se i autori knjige. Prof. dr. Alija Biberović naglasio je svjesnost koja daje kreaciju. Govorio je o želji i ljubavi djece prema sportu, te ulozi porodice i njenom značaju za rezultat.

Prof. dr. Damir Ahmić govorio je o značaju sistema organizacije, kvalitetnog plana i programa kao i uvođenju psiholoških stručnjaka u rad. Posljednje minute obraćanja iskoristio je da se zahvali prisutnim gostima, promotorima, recenzentima, izdavaču, kao i svim onima koji su dali doprinos nastanku knjige.