Menu
A+ A A-

Naučno-istraživački rad magistra Admira Šupića uskoro objavljen zajedno sa drugim radovima iz cijelog svijeta sažetih u zbirku pod nazivom „Procedia Structural Integrity“

Prije nekoliko dana na oficijelnoj stranici Oxforda osvanuo je naučno-istraživački rad magistra Admira Šupića, asistenta na Fakultetu za tehničke studije Univerziteta u Travniku. Rad nosi naziv „Modelingand Simulation for Aluminium Profile Extrusion, a bit će objavljen zajedno sa ostalim radovima iz cijelog svijeta u zbirci pod nazivom „Procedia Structural Integrity“.

Pripremila: Lamija Grabus

„Što se Oxforda tiče, to je veliko priznanje. Ja sam prije toga imao nekih dostignuća i priznanja na svjetskom nivou, ali ovo je nešto posebno, nešto čemu se iskreno nisam nadao da će se dogoditi“, ističe Admir za časopis Grafx.

Stručni tim doktora nauka će ocjenjivati značaj radova i razmatrati da li mogu pomoći u globalnom razvoju.

Nakon što stručni tim selektira radove, uslijedit će sortiranje i hronološki raspored u zbirku po odgovarajućim oblastima, a svaki autor će dobiti pristupnu šifru i ID kod kako bi mogli pratiti tok objave zbirke i na koncu bili u korespondenciji sa lektorima u slučaju da se trebaju uraditi korekcije rada. Finaliziranjem zbirke ista se postavlja na oficijelnu stranicu „Science Directa“ od strane publikatora „Elseviera“.

Radovi će biti dostupni za više od 15 miliona korisnika kako na Univerzitetu Oxford, tako i široj javnosti iz cijelog svijeta, počevši od naučnika preko samih studenata kako bi se poslužili za razvoj svojih teza i radova.

Trenutno se uređivanje zbirke privodi kraju u Velikoj Britaniji nakon čega slijedi njeno štampanje širom svijeta, dok čitaoci mogu elektronsku verziju preuzeti sa oficijelne stranice Elseviera.

„Šta god u životu radite imate 50% sreće i 50% znanja, to su početni uslovi. Naravno od vas zavisi, tj. od vašeg rada šta od toga dvoje preovladava. U većini slučajeva ne možete sve ostvariti iz prvog pokušaja, tu ima dosta padova, dosta neuspjeha i odricanja da biste nešto postigli. Ključ je ne odustati“, kaže Admir.

On ističe da čovjek ako nešto radi, radi to sa ciljem da postigne željeni rezultat. Ako se uspije ostvariti taj rezultat sve ostalo poslije je dodatna satisfakcija, odnosno svaki uspjeh iza toga.

Podsjećamo da Admir Šupić iza sebe ima značajna učešća i priznanja. Sa svojim kolegama u Beogradu je uzeo učešće na 22. po redu Europskoj konferenciji o mehanici loma i osvojio značajna priznanja. Naučni rad kojim su se predstavili zasnovan je na magistarskoj temi Admira  pod nazivom „Simulacija istiskivanja aluminijskih profila kompleksne konfiguracije korištenjem softverskog paketa Comsol Multiphysics“.

Također, Admir je predstavio sebe i svoj rad u junu 2016. godine gdje je bio učesnik „Harkat Festivala“ u Iranu  kao predstavnik Bosne i Hercegovine na temu „3D modeliranje, primjena  aditivnih tehnologija“ a nagrađen je certifikatom, pozlaćenom plaketom, te postao član Iranske akademske zajednice.

„Kada vam neko kaže nema ništa od toga, onda znate da ste na dobrom putu. Sve dok imate neke ljude da vas degradiraju, da vam ne daju da uspijete, onda je to znak da radite nešto dobro da radite nešto što se ne uklapa u to društvo. Kada vas ljudi krenu osporavati u nekom segmentu, onda se zapitajte što“, poručuje mladima.

Admiru čestitamo na dosadašnjem radu i želimo još mnogo uspjeha!