Menu
A+ A A-

Održana press konferencija povodom održavanja 4. Poslovnog foruma/Opšte-društvenog dijaloga u BiH

Danas je u prostorijama Univerziteta u Travniku održana press konferencija u povodu održavanja „4. poslovnog foruma/Opšte-društvenog dijaloga u BiH“.

Pripremile: Fikreta Kerić i Lamija Grabus

4. poslovni forum organizuje Evropski pokret u Bosni i Hercegovini zajedno sa Udruženjem poduzetnika/privrednika SBK/SBŽ, na čelu sa gospodinom Kemalom Čolakom („Promo-montažne kuće“ – Donji Vakuf), pod pokroviteljstvom Vlade SBK, a uz podršku Općine Travnik i Univerziteta u Travniku. Do sada u ovakvoj aktivnosti učešće su uzeli predstavnici diplomatskog kora u BiH, poslovnog sektora, visoko rangirani političari BiH i međunarodne zajednice, društveni aktivisti, umjetnici, novinari i privredni analitičari, kao i sportisti, te predstavnici lokalnih zajednica i nevladinih organizacija.

Medijima na press konferenciji obratili su se Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini, gospodin Admir Hadžiemrić, načelnik Općine Travnik i prof. dr. Hazim Selimović, dekan Edukacijskog fakulteta, ispred Univerziteta u Travniku.

Načelnik Općine Travnik, gospodin Admir Hadžiemrić zaželio je dobrodošlicu u Travnik i zadovoljstvo za učešće na ovoj press konferenciji.  Zahvalio se Evropskom pokretu što je Travnik izabrao po drugi put za ovakav događaj, kao i Univerzitetu u Travniku za učešće u organizaciji. „Općina Travnik je članica Evropskog pokreta i u tom kontekstu već dugi niz godina sarađujemo sa Evropskim pokretom pri tom sa ciljem da našu lokalnu zajednicu, općinu i kanton, koji je također član Evropskog pokreta i jedan od partnera u ovoj priči, dovedemo što bliže evropskim standardima, ne na vrata Evrope, mi smo u Evropi, ali naš cilj je da dostignemo evropske standarde i ovo je jedan od poslovnih foruma u nizu dosad u oraganizaciji Evropskog pokreta na kojima učestvujemo ili kao gosti ili  kao suorganizatori“, kazao je načelnik.

Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta iskoristio je priliku da zahvali načelniku Općine Travnik i Univerzitetu u Travniku što su podržali ovakvu aktivnost. Predstavnicima medija je predstavio projekat, učesnike projekta, teme, kao  i tok događaja. 

Naglasio je da forum obuhvata tri dijela u kojem će govoriti eminentni stručnjaci na teme:„Strategija razvoja SBK/Javno – privatno partnerstvo Ekonomske i društvene reforme, Saobraćaj i razvoj infrastrukture kao poticaj razvoju poslovnog okruženja, Uloga kantona u sistemu koordinacije“, „Nespojivost CEFTA-e i taksi Kosova na robu iz Srbije i BiH: moguće posljedice za privredu i destabilizacija regiona/SAA i kvote za izvoz čelika u EU, Masovni odliv stručnih kadrova i mladih iz BiH i konsekvence za ekonomiju i budućnost društva/Održivi razvoj i ulaganje u kulturu, obrazovanje i turizam, podizanje standarda i kvaliteta života, socijalno-ekonomske reforme i prilagođavanje obrazovanja potrebama privrede – da li je već prekasno da se zaustavi „odliv mozgova i kvalitetnih, stručnih kadrova“, „Mir i stabilnost, kao osnovni preduslov povoljnog poslovnog okruženja, interesovanje investitora i razvoja društva BiH“.

U ime domaćina ovogodišnjeg 4. poslovnog foruma obratio se prof. dr. Hazim Selimović. Pozdravio je prisutne u ime Univerziteta u Travniku i istakao da je Univerzitet dugogodišnji partner Evropskog pokreta i nosilac jednog evropskog projekta u okviru Erasmus+. Dodao je da Univerzitet kroz projekte koji su evropskog karaktera nastoji širiti viziju visokog obrazovanja.

Forum će biti održan 18.12.2018. godine u prostorijama Univerziteta u Travniku.