Menu
A+ A A-

Održan „4. poslovni forum/Opšte-društveni dijalog u BiH“

Danas je u Travniku održan „4. poslovni forum/Opšte-društveni dijalog u BiH“.

Forum su činile tri panel diskusije. U svakoj panel diskusiji obratili su se eminentni stručnjaci iz određenih oblasti. 

Pripremile: Lamija Grabus i Fikreta Kerić

Moderator I panela bio je Fedžad Forto, zamjenik glavnog urednika FENA, a službeno otvaranje Foruma i uvodno izlaganje pripalo je gospodinu Tahiru Lendi, premijeru Vlade SKB. Premijer je govorio na temu „Strategija razvoja SBK/Javno-privatno partnerstvo Ekonomske i društvene reforme, Saobraćaj i razvoj infrastrukture kao poticaj razvoju poslovnog okruženja, Uloga kantona u sistemu koordinacije." Premijer je srdačno pozdravio prisutne i zaželio dobrodošlicu u Travnik i na Univerzitet u Travniku. Između ostalog istakao je da je zadaća prisutnih da razmijene iskustva i donesu prave odluke.

Prva učesnica I panela bila je Dženana Hodžić, sekretarica za građevinarstvo Privredne komore FBiH. Govorila o trendovima u građevinarstvu i istakla da je građevinarstvo vitalni sektor privrede. Također, govorila je i o tome da treba pokušati naći rješenje da se poveže privreda i obrazovanje. Osvrnula se i na  načine kako zadržati mlade u BiH.

Drugi učesnik I panela bio je Amarildo Mulić, direktor Nacionalonog Parka „Una“. Ističe da je Nacionalni park "Una" najmlađi park prirode u ovom dijelu Evrope, ali i jedini u Bosni i Hercegovini koji je dobio Evropski certfikat za održivi razvoj. Radi se o zaštićenom području koje je od interesa za grad Bihać, Unsko-sanski kanton, Federaciju, ali i državu Bosnu i Hercegovinu. Nacionalnim parkom proglašen je 29. maja 2008. godine, usvajanjem Zakona o Nacionalnom parku "Una". Osnivač preduzeća je Vlada Federacije. Govorio je o tome šta treba uraditi, kako ulagati da bi se stvorio turistički trend.

Treći učesnik I panela bio je  Sanjin Kotlica, direktor firme „Pharmamed“ Travnik. Ističe da je poslovna strategija kompanije Pharmamed od samog početka bila usmjerena prema vlastitoj proizvodnji. Značajna ulaganja u marketing aktivnosti su doprinijele da Pharmamed obezbijedi izuzetno brz rast prodaje proizvoda iz programa vlastite proizvodnje u Bosni i Hercegovini. Kao strateški proizvodi iz asortimana vlastite proizvodnje mogu izdvojiti: proizvodnju lijekova i medicinskih sredstava te proizvodnju herbalnih lijekova. Govorio je o ostavljanju resursa za stimulaciju mladih, te o odlasku mladih van Bosne i Hercegovine.

Nakon obraćanja učesnika I panela uslijedio je i II panel današnjeg Foruma. Tema drugog panela bila je „Nespojivost CEFTA-e i taksi Kosova na robu iz Srbije i BiH: moguće posljedice za privredu i destabilizacija regiona / SAA i kvote za izvoz čelika u EU, Masovni odliv stručnih kadrova i mladih iz BiH i konsekvence za ekonomiju i budućnost društva/Održivi razvoj i ulaganje u kulturu, obrazovanje i turizam, podizanje standarda i kvaliteta života, socijalno-ekonomske reforme i prilagođavanje obrazovanja potrebama privrede – da li je već prekasno da se zaustavi „odliv mozgova i kvalitetnih, stručnih kadrova?“ Moderator ovog panela bio je Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta u BiH, a učesnici su bili: Mirza Teletović, predsjednik Košarkaškog saveza BiH i poduzetnik; Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa BiH; Adin Fakić, direktor mljekare „Milkos“; mr. sci. dr. Nihad Selimović, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Travniku i Anto Domazet, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Pozdrav, uvodno obraćanje i govor o samoj temi imao je potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH, Mirsad Jašarspahić. U svom obraćanju kazao je da je Evropski pokret strateški partner Privredne komore. Govorio je o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Naglasio je i to da Bosna i Hercegovina ima velike potencijale, da su rezultati rada vidljivi u nekim segmentima i da barijere mogu biti samo u glavama ljudi.

U svom obraćanju predsjednik Košarkaškog saveza BiH, Mirza Teletović, istakao je da sa ljubavlju predstavlja zemlju te da mu je zadovoljstvo što se nakon 15 godina vratio iz SAD u BiH, u rodno mjesto, uprkos problemima nezaposlenosti u tom mjestu. Pri povratku, kaže, razmišljao je kako da pomogne ovoj državi i stvori radna mjesta. Govorio je o tadašnjim planovima gradnje hidroelektrane u Jablanici i njenim sadašnjim uspjesima. Naglašava da je jako bitno imati planove u glavi kako doći sa jednog odredišta do samog cilja. Kada govori o svom boravku izvan granica Bosne i Hercegovine, naglašava da mladi treba da odu negdje drugo i uvjere se da je svugdje potreban rad i trud za uspjeh. Najavio je i buduće projekte u svom rodnom mjestu.

U nastavku ovog panela govorio je državni ministar komunikacija i prometa, Ismir Jusko. Govorio je o Strategiji prometa Bosne i Hercegovine, a spomenuo je i gradnju mosta na Svilaju, kao uslovima koji su bili postavljeni za odobrenje sredstava od strane Evropske unije. Istakao je da za rezultat nedostaje otvorena i neposredna komunikacija, kao i to da izražena sujeta i ego mogu predstavljati veliki problem nekog političara.

Adin Fakić, direktor mljekare „Milkos“ u narednim minutama panela govorio je kako se godinama insistira na tome da proizvođači iz Bosne i Hercegovine budu u rangu sa proizvođačima iz EU te naglasio koji su segmenti važni kako bismo napredovali na tom polju. Naglasio je da je potrebno zaustaviti odliv mozgova i raditi na edukaciji.

Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Travniku, mr. sci. dr. Nihad Selimović, kao učesnik ovog panela govorio je o važnim činjenicama za obrazovanje i privredu. U svom obraćanju istakao je da smo kao društvo u određene procese ušli nepripremljeni kao i to da prelazak sa jednog sistema obrazovanja na drugi, bolonjski sistem, nije usklađen sa privredom. U vezi s tim spomenuo je da se obrazovanje na Univerzitetu u Travniku odvija na osnovu procesa teorija-obuka-praksa. Također, naglasio je da moramo mnogo raditi kao društvo, popraviti kvalitet rada i tako biti konkurentni na tržištu.

Jedan od učesnika ovog panela bio je prof. dr. Anto Domazet, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Govorio je o problemu migracija najstručnijih kadrova u Bosni i Hercegovini pri čemu je istakao da mladi odlaze zbog perspektive i straha za budućnost. Dao je i određene mjere koje se trebaju provesti kako bi se ta pojava spriječila te se osvrnuo na administrativnu zabranu odlaska mladih.

Tema trećeg panela Foruma bila je „Mir i stabilnost kao osnovni preduslov povoljnog poslovnog okruženja, interesovanje investitora i razvoja društva BiH između „Daytona i (ili) Brisela“/ „Akcionog plana NATO i kandidatskog statusa EU“/ „Izbornog zakona i političkih odnosa“/ „Skorog formiranja vlasti na svim nivoima ili dugoročnije političke trakavice“. Moderator ovog, kao i prvog panela, bio je Fedžad Forto.

Pozdrav i uvodno izlaganje imao je dr. Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH. Na samom početku izlaganja istakao je da organizacija poslovnog foruma kada su se ekonomska pitanja našla postrani je jako dobro. Smatra da je ekonomija tema koja ujedinjuje te da su potrebne takve teme. Prisutne je upoznao sa činjenicom da su funkcionalna infrastruktura i kvalitetna radna snaga bitne za Evropsku unije. Cilj svih nas, kako ističe, treba biti to da mir postane stvarnost ne samo za nas, nego i za buduće generacije. Zaključio je da stvari kao što su infrastruktura, evropski put, zdravstvo i obrazovanje trebaju biti zajednički prioriteti svih nas.

Priliku da se prva obrati u ovom dijelu Foruma imala je gospođa Semiha Borovac, ministrica u Vijeću ministara BiH koja se osvrnula na komunikaciju sa iseljeništvom BiH. Istakla je da iseljenici iz BiH prednjače u svijetu u visokom obrazovanju, što dokazuje da je naš ljudski potencijal u iseljeništvu dosta jak. Govorila je o značaju uspostavljanja komunikacijskih veza i ulaganja znanja iz iseljeništva, kao i načinima komunikacije. Obraćanje je završila konstatacijom da moramo zajednički prevazilaziti probleme koje imamo, a koje su mnogi drugi prevladali.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, gospodin Ismir Jusko bio je učesnik i trećeg panela. U ovom dijelu Foruma govorio je o promjeni ekonomske situacije u BiH napretkom i izgradnjom infrastrukture. Naglasio je značaj Koridora 5c za razvoj i ekonomiju  Bosne i Hercegovine.

Nikola Lovrinović, predsjedavajući Zajedničke komisije EU integracije PS BiH govorio je o podjelama u našoj državi istaknuvši da je izlaz da se poštuju datosti ove države, to što živimo u njoj.

Učešće u ovom Forumu, u III panelu uzeo je i predsjednik Drvnog klastera "Namještaj i drvo", gospodin Dinko Mujkić, koji je govorio o značaju naučnog sektora i proizvođača te njihovom međusobnom djelovanju.

Prof. dr. Anto Domazet u svom obraćanju u ovom panelu govorio je o stabilnosti i održivom razvoju. Također, govorio je o razvoju koji se održava u visokim plaćama i visokom stopom zaposlenosti. Istakao je da stabilnost treba okrenuti u održivi razvoj, pri čemu je naglasio ekonomsku, socijalno-političku i okolišnu održivost.

Na koncu, gospodin Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta u BiH, prisutnima se zahvalio za učešće u Forumu, Vladi SBK kao i Općini Travnik za pordšku te Univerzitetu u Travniku koji je omogućio organizaciju ovakvog skupa. Izrazio je sreću i zahvalnost uz nadu za organizaciju i druženje nekom drugom prilikom sa sličnim temama i zajedničkim ciljevima.