Menu
A+ A A-

Naše studentice učestvovale: Projekat „Dijalog za budućnost“

O okviru projekta „Dijalog za budućnost“ održan je treći trening seminar pod nazivom „Izgradnja mira i promocija socijalne kohezije“.

Projekat implementiraju UNICEF, UNESCO i UNDP u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, a finansiran je od strane Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira.

Učešće u seminaru uzele su studentice Amina Perenda, predsjednica Asocijacije studenata Edukacijskog fakulteta i Fikreta Kerić u ime časopisa Grafx.

Pripremila: Fikreta Kerić

U uvodnom dijelu seminara prisutnima je predstavljen dnevni red te su upoznati sa ključnim informacijama sa prethodna dva treninga. Seminar se sastojao od četiri bloka predavanja na teme: „Nenasilno prevazilaženje sukoba“, „Razvoj saradnje, timski rad i socijalna kohezija“, „Stres i prevencija sagorijevanja“ i „Participacija žena“. Prisutni su imali priliku da kroz ovaj trening, vođeni različitim temama, steknu određena znanja i vještine, te da kroz timski rad iznesu svoja mišljenja i daju doprinos napretku društva u ovom segmentu. Voditeljice grupe bile su gospođa Selma Bajramović i gospođa Augustina Rahmanović.

Kako nam je kazala gospođa Rahmanović ovakvi seminari održavaju se sa ciljem da građani steknu vještine i znanje kako bi se mogli odlučiti u donošenju odluka u raznim aktivnostima na nivou države.

O cilju cjelokupnog projekta za naš časopis govorila je Selma Bajramović. Tom prilikom istakla je da cilj ovog projekta jeste rad na demokratizaciji i izgradnji bolje budućnosti za sve ljude u Bosni i Hercegovini.

Nakon predavanja i radionica evaluiran je rad tokom seminara čime je istaknuto posebno zadovoljstvo od strane učesnika. Kako su prisutni naglasili, seminar je u potpunosti ispunio njihova očekivanja te su uz zahvalnost voditeljicama seminara iskazali želju za učešćem u ovakvim i sličnim aktivnostima u narednom periodu.