Menu
A+ A A-

Najava: Travnik domaćin sajma TImod EXPO 2019

 

Zbog održavanja sajma tekstila i obuće u Travniku, TImod EXPO 2019, održana je prva press konferencija. Za medije su tim povodom govorili načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić, generalni sekretar Udruženja kože, obuće i tekstila Amir Međić i doc. dr. Amra Tuzović, u ime Fakulteta za tehničke studije Univerziteta u Travniku, partnera sajma.

Načelnik Općine Travnik u svom obraćanju za medije istakao je da je ideja održavanja ovakvog sajma nastala sa željom da se Travnik predstavi u tom kontekstu, kao grad koji je, ustvari, i poznat po tekstilu. Naglasio je da je preko 5 hiljada radnika u ovom gradu zaposleno u toj branši te da je ta činjenica sasvim dovoljna kako bi se razmišljalo o organizaciji ovakvog skupa. Kako je kazao gospodin Hadžiemrić, jedna od ključnih stvari za organizaciju sajma je već prethodna organizacija simpozija TImod u organizaciji Fakulteta za tehničke studije Univerziteta u Travniku.

Gospodin Međić je istakao da je organizacija sajma od izuzetnog značaja za firme koje djeluju u ovoj branši, ali i industriju u Travniku, uopće. Istakao je da ovakav događaj ima važnost za cijeli grad pa i državu, a posebno one koji se bave ovim poslom. Naglasio je da je ovaj posao jedan od nosilaca razvoja Bosne i Hercegovine, napomenuvši da je oko 40.000 radnika zaposleno u ovoj branši te da se preko 1,5 milijardi KM prometa ostvaruje na nivou države.

U ime Fakulteta za tehničke studije Univerziteta u Travniku, doc. dr. Amra Tuzović istakla je da je sajam sa svojom organizacijom već uveliko napravio jedan plan aktivnosti. "Ovogodišnji TImod će imati zaista jedan iskorak u odnosu na prethodne organizacije. Profesor Samir Pačavar, koji je predsjednik Naučnog odbora, pripremio je najavu sajamskih aktivnosti i šta će to sve biti u TImodu ove godine. Aktivnost će se odvijati kroz tri dijela. Prvo su predviđena stručna predavanja koja će biti podijeljena u dva dijela: na teorijski i praktični dio. Također, bit će organizovane i radionice koje će biti provedene na sajmištu u saradnji sa rezultatima ankete koje su postavili agencija REZ i Općina", kaže docentica Tuzović.

Pored navedenog, najavljene su i modne revije koje će biti orijentisane na različite vrste programa, te modne revije u sklopu kojih će kreacije nositi studenti Fakulteta za tehničke studije i učenici Mješovite srednje tehničke škole iz Travnika i Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn iz Sarajeva.

 

Izvor: Portal DAN.ba