Menu
A+ A A-

Nagradni konkurs za studente

Studentima Fakulteta za tehničke studije i Edukacijskog fakulteta Univerziteta u Travniku dostavljen je poziv za ponudu prijedloga dizajna vizuelnog identiteta „Snaga inspiracije“.

Poziv je dostavljen od strane Udruženja poslovnih žena u BiH i magazina Gracija.

Ovo je idealna prilika da studenti iskažu svoje sposobnosti i ponude kreativna rješenja iz kojih se vide osnovni pojmovi nagrade ('žena', 'snaga' i 'inspiracija'). Opis zadatka, kriterije za odabir rada, kao i osnovne stavke o temi i cilju poziva možete pročitati u nastavku.

 

Javni poziv za dizajn vizuelnog identiteta nagrade „Snaga inspiracije“

Udruženje poslovnih žena u BiH i magazin Gracija raspisuju Javni poziv za dizajn vizuelnog identiteta nagrade “Snaga inspiracije“. Pozivaju se zainteresovani dizajneri i studenti akademija likovnih umjetnosti i dizajna da prijave svoje radove na ovaj poziv. Rok za dostavu prijedloga vizuelnog identiteta nagrade je 24. februar 2019. godine.

Autori (dizajneri i studenti dizajna) zainteresovani za sudjelovanje u Javnom pozivu trebaju poslati prijedlog vizuelnog identiteta nagrade “Snaga inspiracije” na e-mail adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. sa naslovom „Vizuelni identitet – prijava“ do 24. februara 2019. godine ili na CD-u/DVD-u poštom na adresu: Udruženje poslovnih žena u BiH, Jukićeva 70, 71000 Sarajevo.

Na temelju priloženih prijedloga, Komisija za odabir će odabrati tri idejna rješenja (prvo, drugo i treće mjesto), dok će se prvoizabrano rješenje koristiti kao vizuelni identitet nagrade “Snaga inspiracije”. Za prvo mjesto osigurana je nagrada u iznosu od 500,00 KM, za drugo mjesto iznos od 300,00 KM a za treće mjesto 200,00 KM. Naručitelj će nagradu isplatiti u roku od 30 dana od dana kada autor pobjedničkog rada dostavi traženo.

Komisija za odabir će odluku donijeti do 05. marta 2019. godine, a svi sudionici će o vlastitom rezultatu biti obaviješteni putem e-maila. Naručitelji će s autorom čije je idejno rješenje odabrano sklopiti ugovor o izradi izvedbenog rješenja i ustupanju prava na korištenje autorskog djela. Naručitelj zadržava pravo neprihvaćanja ponuđenih rješenja te ponavljanja Javnog poziva o čemu će svi prijavljeni autori biti obaviješteni putem e- maila.

 

Opis zadatka

Od prijavljenih autora se očekuje da pošalju:

-prijedloge vizuelizacije statue koja će predstavljati nagradu dodijeljenu dobitnicama.

Statua treba predstavljati ono što simboliše nagradu „Snaga inspiracije“ i biti takva da na osnovu nje autori razviju i ostale grafičke elementi koji će biti korišteni u promociji nagrade:

-logotip

-plaketu

-zahvalnicu.

Nagrada „Snaga inspiracije“ bit će dodijeljena u nekoliko kategorija te je potrebno da statua bude dizajnirana na način da se može jednostavno replicirati, te da njena izrada ne iziskuje velika materijalna sredstva, kao i da sadrži dio na kome će biti postavljen naziv nagrade i ime dobitnika.

 

Kriteriji za odabir vizuelnog identiteta

Komisija za odabir će prilikom vrednovanja radova dati prednost autentičnim i kreativnim rješenjima koja se obraćaju javnosti na način da se iz njih vide osnovni pojmovi nagrade „Snaga inspiracije“. Dizajnersko rješenje treba povezati osnovne pojmove a to su 'žena', 'snaga' i 'inspiracija' te učiniti odmak od svega što do sada postoji na tržištu.

 

O temi i cilju Javnog poziva

Javni poziv se bavi kreiranjem vizuelnog identiteta za nagradu “Snaga inspiracije” koja se raspisuje po prvi put u Bosni i Hercegovini.

Nagrada “Snaga inspiracije” slavi žene koje ostavljaju trag u svojim zajednicama. To su žene koje nas potiču da budemo bolji, koje nam pokazuju kako se može bolje i više. Nagrada “Snaga inspiracije” prepoznaje žene koje su inspirativne liderice u svim aspektima života. Žene koje će biti nominirane za nagradu “Snaga inspiracije” su izvanredne žene koje nas fasciniraju svojim primjerom. One mijenjaju pravila igre, pobjeđuju, u njihovom rječniku ne postoji ‘nemoguće’, one mijenjaju i unapređuju sebe, svoju zajednicu i državu na bolje. Uzor su svima nama a hrabrošću, predanošću, radom i snagom ohrabruju i inspirišu sve oko sebe. Nominiranjem žena za nagradu “Snaga inspiracije” se odaje počast njima i njihovim postignućima, bilježi se trajno njihovo naslijeđe, vrednuje se njihov predan rad, posvećenost, doprinos koji daju u svim životnim sferama, osnažuje njihov privatni i poslovni profil i daje mogućnost da budu prepoznate u društvu koje treba pozitivne primjere. Žene u današnjoj Bosni i Hercegovini su, uprkos svim aktivističkim naporima, i dalje skrajnute na margine društva, a to potvrđuje i politički presjek stanja u našoj zemlji: žena nema na najvišim rukovodećim pozicijama u strankama, uz rijetke izuzetke, ali i dalje su tu samo kao izuzetak od nepisanog pravila da politikom, ali i biznisom, uglavnom upravljaju muškarci. Naš je cilj da izdignemo na svojevrsni pijedestal žene dosad možda nepoznate javnosti, koje ni same nisu svjesne promjene koju prave svojim djelovanjem, koje i na mikro-planu imaju milion prepreka, ali ih savladavaju bez pompe. Upirući svjetla reflektora u takve žene dajemo i njima potrebnu pažnju i vrednujemo njihov trud, ali i svim drugim sličnim  ženama upućujemo poruku ohrabrenja: da nisu same i da istraju. Ovo nije pamflet sa parolama, već namjera da se suštinski i istinski  prepoznaju  one  najbolje  među  nama i da njihovo ime, i  sve ono  što  rade, obznanimo javnosti.

 

Kontakt za dodatne informacije:

Dragana Grbić-Hasibović e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. Tel: 060 32 40 449