Menu
A+ A A-

Rijetki ali jednaki

Na Edukacijskom fakultetu i Fakultetu za tehničke studije Univerziteta u Travniku održano je predavanje pod nazivom "Rijetki ali jednaki".

Pripremile: Lamija Grabus i Fikreta Kerić

Predavanje posvećeno rijetkim bolestima održala je Ivana Zec, studentica II godine na Edukacijskom fakultetu. Zanimalo nas kako je došla na ideju da organizuje ovo predavanje, Ivana kaže "Ideja se rodila jos prošle godine, početkom šestog mjeseca, jer sam na neki način htjela obilježiti međunarodni dan PKU, ali nikako nisam mogla to lijepo organizirati i smisliti i evo napokon sam uspjela".

Kako i sama svjedoči toj specifičnosti, prisutne je upoznala sa rijetkim oboljenjima koje u posljednje vrijeme zadese mlade. Cilj predavanja je bio podizanje svijesti o rijetkim bolestima i njihovim karakteristikama.

Kroz predavanje prisutni su imali priliku da se upoznaju sa specifičnostima različitih rijetkih oboljenja, s posebnim akcentom na fenilketonuriju, o načinu ishrane, kao i dostupnosti takve hrane na našem tržištu.

U nastavku predavanja prisutnima se obratila i prim. dr. Amira Skaka, šefica Službe zdravstvene zaštite djece i omladine sa polivalentnom patronažom u JU Dom zdravlja Travnik. Istakla je sreću i zadovoljstvo zbog prisustva na ovakvom predavanju te naglasila da Ivana daje povod da se razbije stigma o tome da oni koji imaju nešto rijetko su posebni.

Na koncu, u ime Edukacijskog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije, obratila se mr. Emina Terzić, viša asistentica. Posebne čestitke uputila je Ivani i naglasila da menadžment ova dva fakulteta uvijek rado podrži ovakve priče.

"Smatram da društvo u BiH nije dovoljno osviješteno o rijetkim bolestima i problemima u kojima se oboljeli mogu naći, ali ta svijest se polako diže i ide ka boljem.

Ja se nadam i vjerujem da će se  i u FBiH oformiti jedno udruženje koje će za cilj imati poboljšanje kvaliteta života osoba oboljelih od rijetkih bolesti", za kraj kaže Ivana.