Menu
A+ A A-

Prva matematička olimpijada na području SBK

Povodom organizacije prve matematičke olimpijade na području Srednjobosanskog kantona na Edukacijskom fakultetu Univerziteta u Travniku danas je održana press konferencija.

Pripemila: Fikreta Kerić

U organizaciji Odsjeka za metematiku i informatiku Edukacijskog fakulteta Univerziteta u Travniku i Kluba matematičara EFT i FTS u Travniku će 20. aprila sa početkom u 10h biti održana prva matematička olimpijada Srednjobosanskog kantona. Koorganizatori su Fakultet za tehničke studije Univerziteta u Travniku i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona.

Na press konferenciji povodom održavanja ove aktivnosti predstavljene su važne stavke organizacije ovakvog događaja. Kako nam je kazao predsjednik Naučnog odbora, mr. Ahmed Palić, matematička olimpijada je najprestižnije matematičko takmičenje na kojem učenici rješavaju vrlo zahtjevne i originalne zadatke iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva. Učesnici Olimpijade su učenici III i IV razreda srednjih škola sa područja Srednjobosanskog kantona i Zeničko-dobojskog kantona. U svom obraćanju mr. Palić je istakao: „Ovaj projekat prije svega rađa olimpijski duh, te daje mogućnost da se kroz matematiku i najteže matematičke probleme spozna ljepota matematike kao nauke.“

Svi učesnici će dobiti certifikat o učešću i vrijedne nagrade a najboljem će biti dodijeljena stipendija na jednom od dva pomenuta fakulteta.