Menu
A+ A A-

Održana promocija romana "Prokletstvo mira" autora Kerima Sefera

U Novom Travniku u prostorijama "Merhameta" 19. aprila sa početkom u 19:00 sati, održana je promocija naučnofantastičnog romana mladog autora Kerima Sefera "Prokletstvo mira".

Pripremila: Lamija Grabus

Na samom početku promocije Kerim se zahvalio mr. Đenani Bajraktarević i  dr. Nerminu Šušiću kao svojim mentorima koji su ga podržavali kroz sami proces pisanja. "Hvala lektorici mr. Đenani Bajraktarević, profesorici koja je nadasve prijatelj svojim učenicima i recenzentu dr. Nerminu Šušiću, čovjeku čiji je profil ličnosti akademski ustrojen s izuzetnim manirskim osobinama", započinje.

Mladi autor kaže kako je bilo uspona, padova i odustajanja prilikom pisanja. "Došli ste do mrtve tačke. Znate šta kazati, ali ne znate kako", kaže.

Kroz portret glavnog lika opisao je i neke svoje osobine. Kaže da je radnja u knjizi do kraja napeta i neizvijesna. "Radnja je poput kazaljke na satu koja otkucava sekunde", ističe Kerim.

Sve počinje urušavanjem stare dvospratnice na jugu Londona. Ruševine zgrade bivaju uvertira u afere koje pokreću medijski rat između kustosa velikog muzeja i arhitektonskih stručnjaka. Međutim, temelji uništenog objekta kriju mnoge tajne koje sežu daleko u prošlost. Čudan niz pojava otključavanja vrata ka drugim dimenzijama ljudskog postojanja.

Jedne noći je poželio i odlučio da baš tada završi sa pisanjem romana i stavi tačku. "Svjetlo je bilo ugašeno, ispred mene samo laptop. Danas želim završiti svoju knjigu, danas je kraj romana", govori.

Glavni likovi, borci u svojoj svakodnevnici kreću na misiju spašavanja svijeta nakon sablasnih otkrića. Svjesni date im uloge heroja kreću na trokontinentalno putovanje u prošlost s nadom da će spasiti čovječanstvo. Ako uspiju, proročanstvo starih naroda će se ispuniti. Ukoliko izgube, svijet će biti osuđen na patnju. Hoće li svijet biti spašen?

"Svaka je promocija posebna i utoliko drugačija po atmosferi, prirodi publike i ambijentalnosti. Prva je definitivno i ona najposebnija, premijerna i najposjećenija. Promocija u Novom Travniku bila mi je značajna prilika da svoj rad predstavim i novotravničkoj publici. Zahvalan sam organizatoru koji je zaista predano radio kako bi me ugostio. Ovo je ujedno dokaz da, ukoliko se na ovakvim prilikama pojavljuju ljudi željni pisane riječi, da to treba proglasiti pobjedom za knjige, za književnost i ljepotu pisanja", zaključuje Sefer.

Pročitajte intervju sa Kerimom gdje za časopis Grafx ekskluzivno otkriva jedan detalj iz novog romana koji je u potpunosti utemeljen na realnosti!

Link:http://grafx.ba/index.php/teme/intervju/1541-pod-utjecajem-naucne-fantastike-nastao-roman-prokletstvo-mira