Menu
A+ A A-

Tekstilna industrija će biti jedna od vodećih privrednih grana!

Akademsko osoblje i studenti Fakulteta za tehničke studije u okviru InWeek-a pripremili su raznovrsne i aktuelne teme iz naučnih oblasti koji se proučavaju na studijskim smjerovima na Fakultetu za tehničke studije Univerziteta u Travniku (FTS).

Tim povodom danas je u sklopu Inweek-a održana panel diskusija na temu "Razvoj moderne tekstilne industrije BiH". Praćenjem ove panel diskusije mogli ste da saznate i naučite nešto novo, te se informišete o nastavnom kadru i aktivnostima u okviru studijskog programa Tekstilno inžinjerstvo i dizajn FTS.
Učesnici na ovom panelu su bili: doc. dr. Samir Pačavar – profesor na Fakultetu za tehničke studije UNT, Behudin Rovčanin – direktor Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn (Sarajevo), Irfan Krak – profesor u Srednjoj mješovitoj školi MLADOST (Zenica)
, Izeta Omerdić – pomoćnica direktora u Mješovitoj srednjoj tehničkoj školi (Travnik), Sedin Hadžimusić – direktor Srednje stručne škole „Džemal Bijedić“ (Goražde), Muharem Saračević – pomoćnik direktora u Mješovitoj srednjoj školi (Tešanj), Sanela Slijepčević – direktorica Mješovite srednje škole "Hazim Šabanović" (Visoko), Meho Canović – direktor Srednje škole za dizajn tekstila i kože (Novi Pazar). Moderatorica ovog panela bila je  doc. dr. Amra Tuzović – voditelj nastavnog procesa na Fakultetu za tehničke studije. Simbolika ovog panela je da budu prisutni predstavnici iz obrazovnih ustanova koji se bave obrazovanjem učenika tekstilne struke. 

Panelisti su govorili o tome kako ocjenjuju trenutno stanje u tekstilnoj industriji u Bosni i Hercegovini i o tome šta je to potrebno da tekstilna industrija u Bosni i Hercegovini bude moderna, poželjna i priznata grana industrije koja obrazuje dobre učenike, dobre studente i na kraju dobre radnike.  "Lagano se tekstilna industrija vraća i smatram da će u budućnosti tekstilna industrija sigurno biti jedna od vodećih privrednih grana" poručio je Behudin Rovčanin – direktor Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn (Sarajevo). Došlo se do zaključaka da je ovo najbrže rastuća industrijska grana, a na tu činjenicu doc. dr. Amra Tuzović – voditelj nastavnog procesa na Fakultetu za tehničke studije kaže: "Iako je tekstilna industrija imala lošu reputaciju, vrijeme pandemije je tekstilnu industriju podiglo na nivo, s obzirom da je tekstilna industrija pokazala da se bez njih ne može. Ko je radio u  ovo doba, radile su tekstilne firme i vrlo brzo su se zavisno od posla koji im je bio primaran orijentisale na šivenje od zaštitnih maski do medicinske opreme i raznih proizvoda koju su nam pomogli da pandemiju izdržimo, a i da budemo opremljeni za nju". Današnji panel poslao je jasne poruke na temu "Razvoja moderne tekstilne industrije u BiH" što je aktuelno pitanje ove industrijske grane.

InWeek će vam također pružiti uvid u organizaciju i rad fakulteta, a zainteresovani za studij na FTS će, tokom čitave sedmice, imati priliku da dobiju sve potrebne informacije o načinu studiranja i upisu. Vaša pitanja možete uputiti menadžmentu fakulteta ispunjavanjem obrasca koji je dostupan na linku: 

https://forms.gle/7mEXsBz2XavavRRQA Odgovori će biti prezentirani u subotu, 23.05.2020 u 17:00h na FTS Facebook profilu.

#InWeekFTS #fts_ba