Menu
A+ A A-

Svih 69 gradova Engleske na crtežima

Ambiciozni projekt „69 gradova u Velikoj Britaniji“ rezultirao je spajanjem umjetnika Carl Lavia i fotografkinje Lorne Le Bredonchel.

Pripremio: Ermil Horozović

Cilj projekta je stvoriti portret cijelog Ujedinjenog Kraljevstva kroz velike skice 69 gradova, koje izgledaju fenomenalno. Carl i Lorna dokumentiraju svaki grad u Velikoj Britaniji a izrada jednog  umjetničkog djela traje od 2 do 4 mjeseca i kreira se na javnim mjestima.

Carl aka 'Sketch' je umjetnik sa sjedištem u Londonu. Skicira još od svoje pete godine, kada se prvi put zainteresirao za estetiku arhitekture, karte i gradske pejzaže. U svojim ranim djelima stvarao je izmišljene gradove. Pretežno radeći s tintom na arhivskom papiru, Carl razlikuje crtež i njegov pristup, skiciranje, što omogućuje izravan i impresionističan odgovor.

Lorna je studirala fotografiju u LCC-u. Bavi se kreativnim rezultatima u svim aspektima, uključujući: početne faze svake skice, dokumentiranje tekućeg procesa, istraživanja, fotografije, video + fotografije, online prisutnost i osiguranje izložbenog prostora unutar svakog grada.

Lorna započinje formiranjem osnovne olovne "skele", koja se zatim prelijeva minimalnim vodilicama pomoću tinte stvarajući definirani kostur grada. Rad se vremenom obogaćuje stalnim nanošenjem slojeva i brisanjem linija, kako bi se učvrstile zamršene gradske strukture u crnoj tinti. Lorna dokumentira proces dok se skica ne završi.

Iz daljine djelo izgleda kao tradicionalna karta s prikazom cesta, mostova, ulica, poznatih zgrada, spomenika i poznatih znamenitosti iz zraka. Pobliže ispitivanje otkriva lagani impresionistički stil, strukture koje se kreću i raspadaju, sugerirajući proces stvaranja, kolapsa i ponovnog stvaranja, odražavajući ritam samog grada, složenu mrežu linija koje povezuju i raspletaju urbani krajolik u vječnoj, dinamičnoj transformaciji.

Carl i Lorna započeli su svoj zajednički projekt u Birminghamu i od tada su dokumentirali gradove Manchester, Edinburgh, Dundee, Stirling i Perth, Škotsku. Izložbe su do sada održavane na brojnim značajnim lokacijama, uključujući muzej i umjetničku galeriju u Birminghamu.

Nadolazeća putovanja i buduće crteže možete pratiti na njihovoj web lokaciji, Instagramu i Twitteru.

 

Izvori

thisiscolossal.com

sketchnthecity.com