Menu
A+ A A-

Da li ste čuli za najveći printani most na svijetu?

Jednokrilni most izgrađen je od 176 betonskih jedinica koje su štampane pomoću dva robotizirana 3D štampača u roku od 450 sati.

Pripremio: Ermil Horozović

Konstrukcija mosta obuhvaća 44 šuplje jedinice, dok je paluba izgrađena od 68 kolničkih jedinica napravljenih u "obliku mozgovnih koralja" ispunjenih bijelim šljunkom, a rukohvati su izrađeni od još 64 komada. Sve komponente su štampane pomoću kompozita od polietilenskog betona i dodataka.

Prema procjeni projektanata, most je bio mnogo jeftiniji za izgradnju od tradicionalno izgrađene strukture.

"U usporedbi s konvencionalnim mostom slične veličine, njegova cijena je samo dvije trećine", rekao je JCDA. "To je uglavnom zbog toga što tiskanje i izrada glavnog tijela mosta nisu zahtijevali nikakve šablone ili šipke za ojačanje, što je značajno smanjilo troškove."

Most dug 26,3 metara i širok 3,6 metara, za koji tvrde da je najduži na svijetu, proteže se kanalom u okrugu Šangaj Baoshan.

"Završetak pješačkog mosta označava zadovoljavajući korak za ovu tehnologiju od istraživanja i razvoja do praktičnih inženjerskih aplikacija", rekao je JCDA. "Istodobno označava ulazak kineske tehnologije 3D tiskanja betona i gradnje u naprednu svjetsku razinu."

Most je izgrađen sa sistemom za praćenje koji će zabilježiti kako se beton deformira tokom vremena. Ove će se informacije koristiti za daljnju pomoć u razvoju 3D štampe za inžinjering.

Izvor: dezeen.com