Menu
A+ A A-

Biblioteka sa pogledom na Ljubljanu

Dizajnirana početkom ove godine, modularna struktura nedavno je služila kao privremena biblioteka na području Ljubljanskog dvorca.

Pripremio: Ermil Horozović

Napravljena je od modularnih soba koje se mogu kombinovati vertikalno ili horizontalno kako bi se stvorile veće strukture. Jedinice su dizajnirane tako da odgovaraju raznim mjestima, klimatskim uvjetima i terenima.

Svaki od ugaonih modula ima širinu od 2,5 m, dužinu 4,5 m i visinu 2,7 m. Dizajnirane su za rad kao jedna ćelija sa dovoljno prostora za krevet, kuhinju i kupatilo. Unutrašnji prostori jedinica također su fleksibilni. Mogu se rekonfigurisati kada se koriste u kombinaciji, tako da su spavaći dijelovi odvojeni od kuhinje i dnevnog boravka.

Jedinice su prilagođene za smještaj male biblioteke, smještene uz šetalište. Svaka od tri složene jedinice za posjetioce je pružila platformu za čitanje i opuštanje, sa pogledom na Ljubljanu kroz velike prozore za slike.

Gornji i donji moduli bili su orijentisani sa svojim konusnim krajevima okrenutim prema gradskoj liniji, dok je centralna jedinica bila okrenuta prema stazi i iza travnate padine. Konfiguracija se smatra optimalnom kada se kombinuju tri modula okomito.

Ugrađene police i ljestve omogućile su prikladno skladištenje knjiga.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=MWRtPbtT8kw

Izvor: dezeen.com