Menu
A+ A A-

Ulični paviljon Level Up nudi prostor od više nivoa

Brett Mahon, Joonas Parviainen, Saagar Tulshan, Shreyansh Sett su izgradili paviljon na više nivoa gdje se ljudi mogu okupiti i opustiti u Rijeci u Hrvatskoj

Pripremio: Ermil Horozović

Level Up je dizajniran da bude novo mjesto za lokalno stanovništvo u post-industrijskom lučkom gradu, da se druže i pretvara prethodno iskorišteno područje na krovu u terasu. Paviljon je izgrađen kao produžetak Export Drvo-a, industrijskog magacina iz 1950-ih do mrtvog kanala. Rijeka će postati evropska prijestolnica kulture 2020. godine, a Export Drvo će biti jedno od ključnih mjesta na proslavama.

Paviljon, koji služi kao ulični namještaj, sastoji se od niza nivoa koji se spajaju s povišenom terasom na krovu. Različita mjesta i površine za goste za sjedenje, ljuljanje ili opuštanje u ležaljci postavljaju se duž produženog stubišta na vrh građevine.

Na terasi platforma pruža podignutu poziciju za gledanje preko grada i dubl kao mjesto za govornike koji se obraćaju gomili.

"Umjesto stvaranja novog javnog gradskog područja, Level Up stavlja fokus na povrat postojećeg prostora", rekao je dizajnerski tim.

Za konstrukcijski okvir korištene su čelične skele s drvenim daskama i brodskim podovima za izradu nivoa, stepenica i namještaja. Za ukrašavanje paviljona korištene su biljke iz lokalnog vrtnog centra.

Izvor: dezeen.com