Menu
A+ A A-

Jednospratna kuća s panoramskim pogledom na more

Jednospratna kuća s panoramskim pogledom na more osmišljena je sa sezonskom rekreacijom i seoskim povlačenjem. Na 85 kvadratnih metara, trokutasti raspored podijeljen je na dva glavna dijela: dnevni prostor i bazen na krovu.

Pripremio: Ermil Horozović

Smješten na vrhu stjenovite padine, trokutasti raspored ima središnji dnevni boravak s vanjskim prolazom, okružen s tri "jezgre" koje sadrže kupatilo, kuhinju i spavaću sobu. Ove se jezgre nalaze unutar otvorenog višenamjenskog prostora s malim ovalnim prostorijama koje čine jedini trajni element u unutrašnjosti. Stambeni prostor određen je pokretnim zidom koji omogućava slobodno uređenje stambenog prostora i prilagođavanje trenutnim potrebama korisnika.

Slično unutrašnjosti, krovni se prostor panoramski otvara prema okolnom krajoliku. Preokretanje krovne konstrukcije omogućava stvaranje bazena, čiji se nivo kontroliše sifonskim sistemom odvodnje. Otvori na krovu smješteni preko triju strukturnih jezgri omogućavaju da se vodovodne cijevi vode kroz unutrašnjost zgrade do kontrolne komore, što omogućava kontrolu nivoa vode ili potpuno ispuštanje vode.

Izvor: archdaily.com