Menu
A+ A A-

Katedrala Notre-Dame bit će obnovljena

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je obnoviti katedralu Notre-Dame nakon požara, a stotine miliona eura već su obećane kao potpora.

Pripremio: Ermil Horozović

Požar je izbio oko 19 sati po lokalnom vremenu i vatrogascima je trebalo devet sati da ga dovedu pod kontrolu. Krov je bio uništen, a 90 metara visoki zvonik srušio se pred mnoštvom građana. Međutim, požar se zaustavio ispred dva zvonika na pročelju katedrale. Vanjski zidovi su također u velikoj mjeri spašeni, iako je drvena unutrašnjost zgrade pretrpjela znatna oštećenja. Mnogi povijesni predmeti unutar katedrale bili su spremljeni u misiji spašavanja, uključujući tkanu krunu od trnja i tuniku od Saint Louisa. Oni se sada privremeno skladište u gradskoj vijećnici.

Stručnjaci se nadaju da se zgrada može precizno popraviti pomoću laserskog skeniranja povjesničara umjetnosti Andrewa Tallona, koji mapira cjelokupnu strukturu zgrade. Ovo također nije prvi put da je zgrada pretrpjela velika oštećenja. U 16. stoljeću mnogi su kipovi uništeni neredima Hugenota, dok je tijekom Francuske revolucije 1790-ih mnogo vjerskih slika unutar katedrale bilo oskrnavljeno. Uzrok požara još uvijek nije potvrđen, ali se vjeruje da je povezan s obnovama.

Kao jedan od najljepših primjera gotičke arhitekture na svijetu, zgrada je bila pod velikim remontom kamenih zidova i građevina. Kao dio radova, 16 bakrenih statua privremeno je uklonjeno iz tornja zgrade, tako da nisu uništene. Međutim, neki drugi kipovi su nedavno ponovo instalirani te su pretrpjeli štetu.

Notre-Dame de Paris ili samo Notre-Dame je najpoznatija gotička katedrala posvećena Djevici Mariji. Sagrađena je na ostrvu Île de la Cité na rijeci Seini u Parizu. Gradnja katedrale Notre-Dame de Parizu počela je 1163. godine, a dovšena je tek 1345. godine.

Katedrala se odlikuje simetričnošću i uravnoteženošću arhitektonskih elemenata. Ističe se prostranošću, uravnoteženošću pročelja, elegancijom kontrafora, i ljepotom vitraža. Ima pet spratova, duga je 130 i široka 48 metara, a visoka 36 metara. Osnova je zbijena. Lukovi i stubovi raspoređeni su u više redove u vidu kaskada. Gotički je vertikalizam unutrašnjeg prostora kao i veliki prozori u prozorskom zidu, te i lakoća i vitkost oblika.

Notre-Dame predstavlja povijesno, arhitektonski i duhovno iznimnu univerzalnu baštinu. Ona je također spomenik književne baštine, mjesto koje je jedinstveno u našoj kolektivnoj imaginaciji. Nasljeđe Francuza, ali i čovječanstva u cjelini.

Izvor: dezeen.com