Menu
A+ A A-

'Zeleni brod' za Madridsku biblioteku

Prijedlog kompanije 3GATTI je da stvori „Zeleni svemirski brod“ za novu općinsku biblioteku u Madridu.

Pripremio: Ermil Horozović

Dizajn građevine orijentisan je da koristi znatiželju javnosti, te da privuče posjetitelje i stvori ikoničnu prisutnost u gradu. Biblioteka je podijeljena na dva sprata, i to arhitektonski i konceptualno. Prizemlje je transparentno i otvoreno, a namijenjeno je za čuvanje bučnih, javnih aspekata programa; gornji sprat je arhitektonski eksponat koji lebdi iznad zemlje i sadrži privatne, mirne prostore za proučavanje.

Kao pravi "svemirski brod" dio dizajna, gornji sprat, se sastoji od betonske i ciglene podloge, poprskane tamnom žbukom, koja podržava crvenu cijev i metalnu mrežu. Mreža, zauzvrat, ugošćuje vinovu lozu koja je zasađena na krovu, što će zgradi dati izgled koji odgovara sezonski.

U toploj sezoni vinova loza brzo raste i prekriva strukturu zelenim lišćem, osjenčavajući ga od oštrog sunčevog svjetla. Ujesen, lišće će postati sjajno crveno prije pada u zimi i ostaviti iza sebe samo sada prozirnu nadogradnju. Tamna žbuka izložena u hladnijim mjesecima tada će privući više sunčeve svjetlosti i poslužiti za pasivno zagrijavanje zgrade.

Monolitni gornjii obim konceptualno je podijeljen kako bi se stvorilo unutarnje dvorište. Zidovi koji gledaju na dvorišne prostore ostakljeni su kako bi pružili miran pogled s područja istraživanja na otvoreni prostor. Različiti profili u gornjem dijelu drže mrežnu strukturu dalje od fasade, svjetla filtera i pogleda na zgradu, a istovremeno pružaju utore za privatne prostore za učenje i dnevni boravak.

Nasuprot obimu "izvanzemaljskog objekta" gornjeg prostora, donji sprat je integrisan s okolinom kroz transparentnost i različite pristupne tačke. Fasada biblioteke koja gleda na ulicu postavljena je natrag kako bi se stvorio veći javni prostor ispred zgrade. Na poleđini je otvoren pješački put koji povezuje dvije susjedne ulice. Međuprostori između dvorišta i istočne strane lokaliteta postat će urbani povrtnjaci, koji će biti priključeni dječijim bibliotekama kako bi podstakli interakciju i obrazovanje.

Biblioteka je zamišljena kao organizam koji može komunicirati sa susjedstvom na otvoren i fleksibilan način, izazivajući razgovore o okolišu, građanskom životu i obrazovanju.

Izvor: archdaily.com