Menu
A+ A A-

„Super drvo“ kao čelik

Istraživači sa University of Maryland (UMD) došli su do načina kako da se napravi alternativa koja bukvalno „raste“ na drveću. Koristeći novi proces ''denzifikacije" odnosno zgušnjavanja, tim je uspio da napravi ''super drvo" koje ima čvrstoću i žilavost kao čelik.

Pripremio: Ermil Horozović

U posljednjih nekoliko godina, Hu je razvio prozirno drvo, filtere za vodu od spaljenog drveta i natrijum-jonske baterije bazirane na drvetu i listovima. 

Novo ''super drvo" svoju snagu dobija kroz dvostepeni proces koji je razvio Huov tim. Prvo su istraživači kuhali uzorke drveta u vodenom rastvoru natrijum-hidroksida i natrijum-sulfita, koji djelimično uklanja lignin i hemicelulozu iz materijala. Zatim obrađeno drvo biva presovano (vrući pritisak) što uzrokuje rušenje zidova ćelija i formiranje visoko usklađenih celuloznih nanovlakana. Krajnji rezultat je potpuno zgusnuto drvo, koje je mnogo jače od prirodnog.

''Ovaj novi način tretiranja drveta čini ga 12 puta jačim od prirodnog drveta i deset puta težim", kaže Hu. ''Može biti konkurent čeliku ili čak legurama titanijuma koliko je jak i izdržljiv, a može se uporediti i sa ugljeničnim vlaknima, ali je mnogo jeftiniji."

''Ovakvo drvo može se koristiti za automobile, avione, zgrade - može imati bilo koju primenu gde se koristi čelik", kaže Hu. ''Meko drvo poput bora ili balse, koje raste brzo i ekološki je prihvatljivije, moglo bi da zameni sporo rastuće, a gušće drvo poput tikovine bi moglo da se koristi za pravljenje nameštaja ili za zgrade."

Izvor: gradjevinarstvo.rs