Menu
A+ A A-

Minimalizam u grafici - Flat dizajn

U prošlosti su web dizajneri stavljali poseban akcenat na prikazivanje svojih vještina, te su dizajnirali svoja portfolija tako što bi ih ispunili drečavim ilustracijama i animacijama koje su, navodno, impresionirale njihove posjetioce. Onda se javila tranzicija na jednostavniji stil dizajna koji je koristio smirenije pastelne boje, efekat "drop shadow" i ilustriranje realističnih tekstura i objekata.

  

Pripremila: Azra Seferović

 

Flat (engl. "ravni") dizajn je minimalistički pristup dizajnu koji naglašava korisnički prilagođenu upotrebljivost ili "user interface". Za ovaj stil je karakterističan čist, otvoren prostor, zaobljene ivice, svijetle pastelne boje i dvodimenzionalne ilustracije.

 

Na flat dizajn prvenstveno utječe švicarski tipografski stil, modernizam i stilovi iz Bauhausa. Međunarodni tipografski stil često se smatra najznačajnijim utjecajem za flat dizajn, a njegovo pojavljivanje i popularizacija tokom 1950-ih i 1960-ih smatra se početnom fazom flat dizajna, iako se ne bi pojavio u digitalnom svijetu neko vrijeme.

 

Flat dizajn je u početku uveo Microsoft sa svojim dizajnom Metro. 2002. godine  Microsoft je izdao Windows Media Center, a 2006. i Zune MP3 player, koji su sadržavali elemente flat dizajna. Dizajn Zunea bio je čist i jednostavan, s naglaskom na tipografiju malih slova, logotipe u stilu siluete i monokromatske boje fontova. Microsoft je nastavio ovaj stil dizajna s izdanjem sistema Windows Phone 7, koji je izgrađen na elementima flat dizajna koji su uvedeni u Zune. Dizajnom su dominirali veliki i svijetli oblici popraćeni sans-serifnom tipografijom, flat slikama i menijem s mrežastim šablonom. Zbog uspjeha Windows Phone 7 dizajna, Microsoft je izdao operativni sistem Windows 8 temeljen na Metrou, s istim elementima flat dizajna. Microsoft je od tada premjestio svoje trenutne proizvode na jezik dizajna Metro, uključujući Xbox 360, Microsoft Office iMicrosoftovu web-stranicu.

 

Mnogi su vidjeli Microsoftovo korištenje primjenjivanja flat dizajna na svoj interfejs, kao odgovoran, tada popularni, "skeuomorfijski" dizajn koji je Apple pokrenuo svojim iOS interfejsom. Umjesto imitiranja stvarnog izgleda nekog postojećeg predmeta, kao što je kalendar - u malu realističnu ilustraciju; korisnici flat dizajna identifikuju aplikacije pomoću jednostavnih sličica, sličnim ikonama. Umjesto da se aspekti stvarnog života unose u interfejs, ovaj stil jasno razdvaja tehnologiju i stvarni svijet.

Ne koristi sjenčenje, kosine, emboss efekte gradijenata ili druge pomoćne alate koji se koriste za kreiranje elemenata da izgledaju uzdignuto ili udubljeno u odnosu na ekran. Ikonice i UI (User Interface) elementi izgledaju oštro bez efekata na ivicama. No, flat dizajn nije potpuno bez efekata. Uobičajeno je da se dodaju efekti za stvaranje "vještačke" dubine i dimenzije.

 

Fokus na boje

 Flat dizajn često koristi mnogo življe boje, te čak ima veliki broj jedinstvenih paleta namijenjenih specifično za ovaj stil. 

 

Fokus na tipografiju

 Flat dizajneri se često odlučuju za sans serifne fontove koji su u skladu sa porukom koju žele da prenesu. Flat shema je jednostavna i minimalistička, što znači da se i tipografija mora uklopiti u to. Preporučuje se korištenje jednostavnih fontova koji imaju mnogo varijacija ili spajanje flat sheme sa nekim od novih fontova kao umjetničkim elementom.