Menu
A+ A A-

Kako su izgledale najpopularnije web-stranice prije 10 godina?

S ulaskom u ovu godinu, započeo je i internet trend objavljivanja vlastitih fotografija od prije 10 godina ili jednostavnije rečeno - "10 year challenge". No, pojedinima je puno zanimljivije vidjeti kako su neke web stranice izgledale prije 10 godina, te kako su mijenjale svoj izgled i interfejs kroz taj period kako bi bile pristupačnije korisnicima. 

Pripremila: Azra Seferović

Facebook

Najpopularnija društvena mreža je zadržala jednostavnost u odnosu na 2009. godinu. Osim sitnih detalja kao što su okrugle slike profila, gradient boje oblaka u Messengeru, Facebook se nije puno promijenio.

 

Google

Ono što se najviše primijeti na izgledu Google pretraživača u odnosu na 2009. je redizajniran logo. Tačnije, prelazak na "flat" stil. Osim navedene promjene, dizajn je postao još dodatno minimalistički.

 

YouTube

2009. godine Youtube je slavio 2 godine postojanja. U idućih 10 godina dosta je izmijenio svoj izgled. Dizajn je dobio više prostora, uklonjen je nepotreban sadržaj dok su određeni linkovi i tekstovi elegantno zamijenjeni ikonama. Velika promjena je i uvođenje opcije tamne teme.

 

eBay

Prije 10 godina početna stranica eBaya je bila krcata sadržajem te je korisnik doslovno bio napadan sa svim kategorijama proizvoda. Danas su se odlučili više posvetiti određenim proizvodima, dok su kategorije zamijenili efektnim i privlačnim fotografijama.

 

 

Wikipedia

Ako se neko drži svoje ideje i prošlosti, onda je to Wikipedia. Osim sitnih grafičkih izmjena, sam layout stranice je ostao gotovo pa isti.

 

Twitter

Zanimljivo je vidjeti kako je prije 10 godina Twitter na svojoj početnoj stranici objašnjavao svojim korisnicima šta je zapravo Twitter. Kako su vremenom dobili sve više korisnika i ljudi su se upoznali s time šta je Twitter, tako su odlučili u stilu Facebooka potpuno pojednostaviti svoju početnu stranicu.

 

Izvor: directdesign.hr