Menu
A+ A A-

Dizajnerska utopija u kojoj još uvijek živimo

Kao škola relativno kratkog životnog vijeka, Bauhaus je iznjedrio značajne ličnosti u svijetu dizajna i arhitekture. Osnovan od strane njemačkog arhitetka Waltera Gropiusa 1919. godine, Bauhaus je postavio temelje za estetiku 20. i 21. stoljeća u svom kratkom 14-godišnjem postojanju.

Pripremila: Azra Seferović

Bauhaus je, bez sumnje, najutjecajnija modernistička umjetnička škola 20. stoljeća. Njezin pristup učenju i odnos između umjetnosti, društva i tehnologije imali su veliki utjecaj kako u Evropi, tako i u Sjedinjenim Američkim Državama dugo nakon njezinog zatvaranja od strane nacista 1933. godine. Bauhaus je bio pod utjecajem različitih umjetničkih pokreta, fokusiranih na dekorativne elemente, iz 19. i ranog 20. stoljeća kao što su Arts and Crafts pokret (Britanija), Art Noveau ili secesija (Francuska), te ostale brojne međunarodne inkarnacije, uključujući Jugendst ili bečku secesiju.

Svi navedeni pokreti nastojali su stvoriti vezu između "fine" i primijenjene umjetnosti te ujediniti kreativnost i masovnu proizvodnju. Njihovo se nasljeđe odrazilo u romantičnom srednjovjekovnom duhu Bauhausa u svojim ranim godinama, kada se oblikovao kao svojevrsni pokret. No, sredinom 1920-ih ova je vizija ustupila mjesto naglasku na ujedinjenju umjetnosti i industrijskog dizajna i to je ono što je podupiralo najoriginalnija i najznačajnija dostignuća Bauhausa. Škola je također poznata po svojoj izvanrednoj sposobnosti koja je kasnije vodila razvoju moderne umjetnosti širom Evrope i SAD-a.

Pročitajte više na https://issuu.com/stud.casopis/docs/grafx_br_14