Menu
A+ A A-

Intervju sa Kenanom Kavazovićem

U okviru trećeg workshopa „Umijeće pisanja vijesti i članaka za medije“ koji je Grafx tim u saradnji sa Mrežom studenata organizirao za svoje studente, razgovarali smo sa gostom predavačem, novinarom sa dugogodišnjim iskustvom, urednikom dva portala i dopisnikom za Dnevni avaz i BHT radio 1, gospodinom Kenanom Kavazovićem. U prilogu pročitajte intervju:

Razgovarala: Lejla Rebihić

Poštovani, dobro nam došli!

Sa čime ste upoznali prisutne na današnjem workshopu?

Na današnjoj radionici iskoristio sam priliku da studente Edukacijskog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije upoznam, najprije sa vještinom pisanja vijesti. Pokazali smo neke osnovne principe koji se trebaju ispoštovati da bi se napisala jedna vijest, bilo za printane i elektronske medije ili za web portale. Osim toga, nastojao sam da ih upoznam i sa svim vrstama medija, dakle, od onih tradicionalnih printanih i elektronskih medija do savremenih medija kao što su web portali koji su naša svakodnevnica.

Zbog čega je današnji workshop značajan za studente?

Značajan je iz više razloga. Prije svega, imali su priliku da se upoznaju sa osnovnim principima i onim na čemu se zasniva rad pojedinog medija. S druge strane, mogli su da se bar djelimično upoznaju kako se pravi jedna vijest, koji uslovi treba da se ispune da bi nešto bilo vijest i koji su osnovni odgovori na pitanja da bismo imali informaciju. Znate da živimo u vremenu kada je informacija sve, zbog toga su značajne i vijesti i pravljenje vijesti.

Imate li neku preporuku za mlade ljude koji se odluče za novinarski poziv?

Nije važno  da li je to novinarski ili neki drugi poziv. Mislim da mladi ljudi, kada se odlučuju na novinarski ili neki drugi poziv, treba najprije da vole to što rade. Mislim da nema ljepše stvari u životu nego raditi ono što volite, pa je tako isto i sa novinarstvom. Kod novinarstva je to malo više izraženo, zato što je to posao koji od čovjeka traži velika odricanja, s jedne strane, a s druge strane, nađete se u situacijama i vidite ono što čovjek neće vidjeti ni za tri života.

Gospodine Kavazoviću, hvala Vam na izdvojenom vremenu!