Menu
A+ A A-

TImod 2018 intervju: doc. dr. Samir Pačavar, predsjednik Naučnog odbora TImod 2018

U povodu održavanja Trećeg međunarodnog simpozija TImod 2018, redakcija časopisa Grafx u ponedjeljak 16. aprila 2018. godine ugostila je doc. dr. sc. Samira Pačavara, predsjednika Naučnog odbora simpozija TImod 2018. Kako je ovo već treći po redu simpozij, sa profesorom Pačavarom smo razgovarali o određenim novinama koje su unijete u samu organizaciju, ali i u programu održavanja samog simpozija.

Razgovarala: Amela Bajrić

Uvaženi profesore, u toku su intenzivne pripreme na organizaciji Trećeg međunarodnog simpozija TImod 2018. Možete li nam ukratko otkriti šta to možemo očekivati na TImod-u 2018?

Fakultet za tehničke studije Univerziteta u Travniku u svome radu zaista primjenjuje TOP model školovanja svojih studenata na svim smjerovima.  To znači Teorija-Obuka-Praksa. Da bi ovaj model bio uspješan neophodno je da i svi simpoziji koje Fakultet organizira budu u tom duhu. Ovogodišnji TImod će kroz prezentacije eminentnih imena iz svijeta tekstilne i odjevne industrije pokazati koja su najveća naučna svjetska dostignuća kada je sektor tekstila i odjeće u pitanju. Okrugli stol će se baviti pitanjima koja su trenutno od najvećeg značaja za tekstilnu i odjevnu industriju u Bosni i Hercegovini, a to su, svakako, kadrovi.

Primjećujemo nova imena u Programu rada simpozija, mnoštvo novih i zanimljivih tema... Recite nam u kojem je pravcu usmjeren ovogodišnji TImod?

Ovogodišnji TImod ima za cilj da ukaže i na značaj praktične nastave u srednjim školama tekstilnog i kožarskog usmjerenja. Također je potrebno naglasiti da na jedan ozbiljniji iskorak u svom poslovanju tekstilna preduzeća ne mogu računati ukoliko ne ulažu u školovanje tekstilnog kadra. Predavanja će ponuditi odgovore na česta pitanja koja nam upućuje, tzv. realni sektor, a to je kako prepoznati u preduzeću potencijalnu osobu za školovanje. Uvaženi prof. dr. Dubravko Rogale je zaista naučnik svjetskog glasa iz područja odjevnih tehnologija. On je, zasigurno, zvijezda ovogodišnjeg TImoda. Svi sa nestrpljenjem očekujemo njegov dolazak i prvo predavanje. U prvim redovima sva su mjesta već odavno rezervirana. Svakodnevno primamo pozive njegovih bivših studenata iz Sarajeva, Žepča, Tuzle, Banje Luke koji su sada profesori, direktori, preduzetnici .... Dobro je kada se tekstilci druže i razmjenjuju informacije.

Na održanom okruglom stolu prošle su godine predložene određene sugestije i zaključci za izmjene u radu i pristupu u tekstilnoj industriji. Da li su urađeni pomaci u kontekstu toga, kako je Fakultet za tehničke studije doprinio da se razbiju određene predrasude i prepreke u poimanju tekstilne industrije?

Fakultet za tehničke studije je u potpunosti ispoštovao zaključke sa prošlogodišnjeg okruglog stola. Na II ciklusu studija Tekstilnog inženjerstva i dizajna uvedena su dva smjera: Tehnolog odjeće i Modelar odjeće kao odgovor na velike potrebe preduzeća u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji. Trenutno u Bosni i Hercegovi postoji veliki paradoks. U svim granama industrije nedostaje radne snage, odnosno, da budem precizniji, kvalificirane radne snage, a u isto vrijeme daleko smo najnezaposlenija zemlja u Evropi. Fakultet za tehničke studije je bio inicijator osnivanja Zajednice srednjih škola tekstilnog i kožarskog usmjerenja koja bi svojim djelovanjem mogla da utječe na izmjenu Nastavnog plana i programa u korist praktične nastave i poboljšanja uvjeta rada nastavnog osoblja u smislu opremanja kabineta stručno-teoretske i praktične nastave. Preduzeća trebaju potpuno spremnu radnu snagu kako bi bile spremne za tešku tržišnu utakmicu.

Ono što, uistinu, veseli jeste činjenica da je modna revija već postala tradicionalna aktivnost, a ove godine nas očekuju dvije. Kakav odraz, tj. koju temu imaju ovogodišnje modne revije?

Prvi dan Simpozija modnom revijom „TImod 2018 – To smo mi“ će se predstaviti učenici Mješovite srednje tehničke škole iz Travnika.  Studenti Tekstilnog inženjerstva i dizajna će se svojim vlastitim kreacijama prvi put ove godine samostalno predstavljati u okviru „TImod 2018 – Pogled u budućnost“. Modna revija uvijek bude odlično posjećena i privuče veliku pažnju kako učesnika, posjetilaca tako i medija. Ovogodišnja tema modne revije nije futuristički prikaz odjevnih predmeta nego realističan prikaz u kojem sve pokazane kreacije mogu ići direktno u proizvodnju, a poslije toga u prestižne butike naših trgovačkih centara.

Na koncu, šta možemo očekivati od ovogodišnjeg simpozija?

Simpozij je mjesto gdje se tekstilci sreću i razmjenjuju informacije vezane za našu struku koja je u velikoj ekspanziji a istovremeno opterećena brojnim problemima. Simpozij omogućava profesorima srednjih škola da saznaju šta se novo dešava u svijetu tekstila kako bi te informacije mogli prenijeti svojim učenicima. Prezentacija najmodernijeg softwarea iz konstrukcijske pripreme odjeće, najnovijih šivaćih strojeva i strojeva za glačanje odjeće, takmičenje učenika srednjih škola su garancija da smo na dobrom putu da našu tekstilnu industriju učinimo još boljom i uspješnijom.