Menu
A+ A A-

TImod 2018: prof. dr. Dubravko Rogale

U okviru TImod-a 2018 iskoristili smo priliku što je Fakultet za tehničke studije ugostio uvaženog profesora sa Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilište u Zagrebu prof. dr. Dubravka Rogalea i razgovarali s njime za naš časopis.

Razgovarale: Fikreta Kerić i Lamija Grabus

Poštovani profesore, prvi put ste na našem Fakultetu. Prvi dan simpozija je uspješno protekao, pa možete li nam reći Vaše mišljenje o simpoziju, dojmove i utiske?

Sa radošću. Moram reći da sam prvi puta bio tu. Čovjek uvijek dođe sa nekim predrasudama, dobro, loše.. Ja mogu reći da sam toliko ugodno iznenađen koliko se na Fakultetu napravilo u malom broju godina. Dakle, izuzetan napredak u malom vremenskom razdoblju, s jedne strane. S druge strane, kada se razgovara sa čelništvom Fakulteta, onda se vidi da su projekcije budućeg razvoja sjajno zacrtane, da su one vrlo originalne. Originalnost je ono što nosimo, ponavljanjem nećemo nikamo doći, ali originalni pristup, originalna vizija, originalne ideje sigurno će rezultirati uspjeh. S tog aspekta mogu reći da sam vrlo ugodno iznenađen i da želim puno uspjeha u realizaciji Vaših planova.

Vaše prvo stručno predavanje bilo je na temu „Proizvodnja odjeće u sklopu Industrije 4.0“. Možete li nam kazati kolika je važnost proizvodnje odjeće u sklopu Industrije 4.0?

Meni je drago kada smo sa profesorom dr. Pačavarom razgovarali, da smo sjajno pogodili teme. Napravili smo po meni odličan uvod o tome što je Industrija 4.0, kuda ta industrija ide, kako će izgledati budućnost proizvodnje tekstila i odjeće i mislim da smo sjajno pogodili.  Podijelili smo i te nedoumice i vidjeli smo poslije tih predavanja u razgovoru sa kolegama da je to odlično pogođeno. Dakle, jučerašnji dan je bio jedan dobar uvod u današnji. Profesorica Snježana Firšt Rogale je dala te mjerne metode koje su isto budućnost, jer mi još uvijek imamo jako malo toga naspram drugih struka. Mi još uvijek malo mjerimo, malo radimo, malo provjeravamo, premalo ustvari. Razvoj mjerne opreme je isto bitan za našu struku i kad se pojavi problem u proizvodnji vi morate izmijeniti te parametre, utvrditi zbog čega je došlo i onda ih pokušati otkloniti. Ako nemate mogućnost da mjerite i da vidite kakve su promjene, onda ne možete ni uticati na uklanjanje tih grešaka. Tako da je jučerašnji dan bio sjajan uvod u današnji dan.

Sa čime ste prisutne danas upoznali?

Danas smo razgovarali o novim tehnologijama proizvodnje odjeće, o novim metodama spajanja. Sa dva aspekta je bilo važno. Prvo da se otvori jedan optimizam, da nećemo samo šivati, nego da imamo osam novih metoda spajanja. Dakle, ulazimo u visoko tehnološke metode. Više nije samo stvar o konfekcioniranju odjeće, odjevnih predmeta, nego je i stvar do konfekcioniranja tehničkog tekstila. Mi proizvodimo i sjedala i torbice za laptope. Vrećica koju smo danas dobili je ultrazvučno spojena. Dakle, ne da ćemo samo raditi odjeću, nego ćemo raditi i za automobilsku industriju, radit ćemo kamionske cerade, tende, kišobrane, suncobrane. To je sve naša struka i tu se moramo pripremiti. Nije samo odjeća u pitanju, nego ogromni spektar novih proizvoda. To smo kazali za metode spajanja i prikazali smo inteligentnu odjeću kao nešto čemu sigurno idemo, samo je pitanje kada ćemo doći. Kao što je današnji automobil pun elektronike, televizor je pun elektronike, stroj za pranje rublja je pun elektronike, i danas-sutra će i odjevni predmeti biti puni elektronike. Mi tome ne možemo pobjeći, ali se moramo pripremiti, moramo znati i kada stičemo nova znanja mi već ta znanja stičemo kada gledamo u budućnost i projekciju gdje će nam to trebati. Mi smo govorili o ultrazvučnom spajanju. Prof. Hajdarević je govorio o madracima, tu su ultrazvučna varišta gotovo značajna, upravo tako je rečenica bila. Mi smo dali već tehniku i tehnologiju ultrazvučnog spajanja. Tako da smatram da su izvrsno teme posložene bile i da smo odlični bili. Čuli ste da su kolege iz drugih zemalja često spominjali i referirali se za nas, kako je to bilo dobro što je spomenuto. Tako da bih ja dao ocjenu izvrstan, odličan za koncipiranje tema i da je stvarno sjajno urađeno, izvrstan skup.