Menu
A+ A A-

Predsjednik Košarkaškog saveza BiH - Mirza Teletović

Na promociji knjige „Tjelesna svjesnost u košarci“ autora prof. dr.  Alije Biberovića i prof. dr. Damira Ahmića, gost je bio i Mirza Teletović, predsjednik Košarkaškog saveza BiH čije je ime sinonim za vrhunski rezultat širom svijeta. Sa Mirzom smo po završetku promocije razgovarali o samoj knjizi i o košarci.

Evo šta nam je za Grafx kazao:

Razgovarala: Lamija Grabus

1. Da li nam možete približiti svijet košarke iz Vašeg ugla?

Svijet košarke je jedna komplikovana stvar kojoj čovjek sa velikom ljubavlju treba da pristupi da bi mogao da uspije.

2. Kako jedan sportista treba da razmišlja kako bi bio uspješan u pogledu sporta?

Treba mnogo stvari da se posloži. Mislim da je rad tu jedan od bitnih faktora, posvećenost, istinska ljubav prema sportu i da stvarno čovjek bude odlučan i da jednostavno mora neke stvari da usnije i da ispoštuje svoje snove.

3. Vaš osvrt na knjigu „Tjelesna svjesnost u košarci“ autora prof. dr.  Alije Biberovića i prof. dr. Damira Ahmića?

Mislim da je jako bitno razgovarati o svjesnosti u sportu, prisustvo te neke psihološke analize svih sportista ne samo u košarci nego u svim sportovima. Jako je bitno da se počela sve više i više analizirati individua koja se bavi sportom, tako da je ova knjiga putokaz prema svemu tome. Igrač treba da živi košarku i ova knjiga je nešto što preporučujem svima koji se bave sportom jer daje opis kako treba da se ponaša i o sportu razmišlja profesionalni sportista.

4. Vaša poruka mladima u pogledu sporta?

Sport je jako bitan u samom odrastanju bilo koje osobe. Kada pričamo o psihologiji sporta, mnogi psiholozi smatraju sport jednim antidepresivom, tako da je sport da mlade jako preporučljiv.