Menu
A+ A A-

Direktorica Mješovite srednje ekonomsko-ugostiteljske škole Travnik, Mehridžana Alibašić o problemu vršnjačkog nasilja

Jedna od učesnica otvorenog foruma „Vršnjačko nasilje nije moj izbor“ koji je održan u okviru obilježavanja Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja bila je direktorica Mješovite srednje ekonomsko-ugostiteljske škole Travnik, Mehridžana Alibašić. Tim povodom direktorica Alibašić govorila je za naš Časopis.

Da li je bh. društvo dovoljno educirano i osviješteno o problemu vršnjačkog nasilja?

Definitivno nije. Ako samo uzmemo u obzir škole, vidimo koliko nastavnici nisu educirani o problemu vršnjačkog nasilja, onda ne možemo očekivati od cjelokupnog društva, kojem je najmanja briga odgoj i obrazovanje, da bude educirano.

Na koji način rješavate problem vršnjačkog nasilja kada se pojavi u Vašoj školi?

Postoji zakonom propisan protokol o postupanju u slučaju vršnjačkog nasilja. Taj protokol propisuje da svi akteri u školi počevši od pomoćnog osoblja, profesora, dežurnih profesora, pedagoga i direktora budu uključeni i ovisno o vrsti nasilja koje se desilo, odnosno o nivou nasilja koji se desilo uključujemo različite aktere. Ono što je najbitnije, prije svega, jeste da se nasilje prekine i onda rješavamo u skladu sa potrebama. Ako je potrebno da dijete odvedemo ljekaru, ako je to fizičko nasilje, zovemo roditelje da mogu biti sa djetetom. Tada se ne obavlja razgovor, ako mu je potrebna ljekarska pomoć. Sa nasilnikom se obavlja razgovor, pozovu se roditelji, a kada dijete žrtva nasilja dođe u školu onda mu se pruža sva potrebna psihička i psihološka pomoć da prevaziđe to i da shvati da nije on kriv što je bio žrtva nasilja.

Radili ste anketu o vršnjačkom nasilju u Vašoj školi. Šta Vas je pozitivno, a šta negativno iznenadilo prilikom analize rezultata ankete?

Ono što me je pozitivno iznenadilo jeste da učenici vremenom počinju prepoznavati koje vrste nasilja postoje, ne kao prije da se samo zadržavaju na fizičkom nasilju, već su naučili prepoznati šta je to psihičko, šta emocionalno, šta socijalno, a šta ekonomsko nasilje. Sajber nasilje već znaju zato što su na društvenim mrežama, mada su počeli prepoznavati to kao nasilje kada im neko nešto ružno kaže na društvenim mrežama pa nam čak i prijavljuju takve slučajeve. Što se tiče onog što me je negativno iznenadilo jeste da postoji nasilje u školi u velikom procentu. Čak i 10% je previše.