Menu
A+ A A-

Ono što uradiš ostaje takvo, dobro ili loše

„Međureligijski odnosi mladih“ naziv je videopriče autora Ermila Horozovića, studenta Univerziteta u Travniku i predsjednika Asocijacije studenata Fakulteta za tehničke studije.

Horozović je predstavljajući se ovom pričom na videokonkursu Vanjskopolitičke inicijative BH u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Češke, Mađarske i Slovačke na temu „Uspješan interreligijski suživot i dijalog u Bosni i Hercegovini“ osvojio drugo mjesto. Konkurs je raspisan u sklopu projekta „Moj susjed: Priče uspješnog interreligijskog dijaloga unutar i izvan zemalja Višegradske grupe“. Tim povodom razgovarali smo sa Ermilom. U nastavku pročitajte šta njegovu priču razlikuje od drugih i šta ga je motivisalo da se prijavi na konkurs.

Razgovarala: Fikreta Kerić

Ermile, čestitamo ti za osvojeno drugo mjesto. Možeš li nam reći o čemu govori tvoja videopriča?

Hvala Vam na čestitkama!  Videopriča  govori o međureligijskim odnosima mladih. Ukratko, to je istinita priča grupe mladih osoba  različitih religija. Prikaz je religijskog suživota, dijaloga, svakodnevnih situacija i druženja mladih.

Koji je cilj tvog videa?

Cilj videa je da pokažemo pozitivnu atmosferu, kakva ona treba biti, pored prepreka koje nam se nameću.

Šta te motivisalo da se prijaviš na konkurs?

S obzirom na to da  Asocijacija studenata Fakulteta za tehničke studije realizuje mnogo projekata i aktivnosti, odlučio sam da zajedno sa kolegicama i kolegama  učestvujem i na ovom konkursu, da napravimo jednu lijepu priču, što se na kraju ispostavilo uspješno.

Zbog čega su ovakve priče značajne za ljude u Bosni i Hercegovini?

Ovakve priče su značajne za ljude u Bosni i Hercegovini iz razloga što mladi pokazuju da im je važno održavanje mira, uzajamne pomoći, i upotpunosti mogu biti primjer ostalim u Bosni i Hercegovini.

Tvoja poruka mladima vezana za suživot u našoj državi?

Moja poruka mladima je da se međusobno poštuju, pomažu, grade i teže boljem sutra, jer mladi su ti koji mogu napraviti promjene i na kojima svijet ostaje. Ono  što uradiš ostaje takvo, dobro ili loše, to je bitno, a nije bitno prema kome je ili ko je sa druge strane.