Menu
A+ A A-

U Travniku će uskoro zavladati matematički olimpijski duh

Kako smo prethodno najavili, u organizaciji Odsjeka za matematiku i informatiku Edukacijskog fakulteta Univerziteta u Travniku i Kluba matematičara u Travniku će 20. aprila biti održana matematička olimpijada srednje Bosne. O samoj Olimpijadi, njenoj pripremi, ciljevima i ishodima razgovarali smo sa predsjednikom Kluba matematičara, mr. Ahmedom Palićem. U nastavku pročitajte šta je izjavio za naš časopis.

Razgovarala: Fikreta Kerić

Poštovani, možete li našim čitaocima ukratko predstaviti matematičku olimpijadu?

Matematička olimpijada je projekat koji se rodio prošle godine, nakon uspješno održane Škole matematike za učenike srednjih škola općine Travnik, kada je primijećeno da učenici vole matematiku, a uz to imaju izražen i takmičarski duh.Ovdje je cilj da zanimljivim i izazovnim sadržajimapopulariziramo matematiku među učenicima srednjoškolske dobi, kao i to da učenici razviju interes zamatematiku.Također, cilj nam je datokom same pripremne nastave ujedno radimo na razvijanju sposobnosti logičkog mišljenja, samostalnogučenja, ali i timskog rada pri rješavanju složenijih matematičkih zadataka.

Šta za Vas znači ovaj projekat?

Znači mnogo, iskreno, jer pokreće sve ono što smo možda nekada držali postrani jer nam je cilj da zajedno, rađajući olimpijski duh, kroz matematiku i najteže matematičke probleme, spoznamo ljepote matematike kao nauke.

Šta Vas je podstaklo za organizaciju ovakve aktivnosti?

Kao što sam već i spomenuo, izražen takmičarski duh učenika, njihova zainteresovanost za nešto što nosi veću težinu i opseg. Prošle godine pomenuta Škola matematike obuhvatila je područje općine Travnik, dok olimpijada obuhvata područje Srednjobosanskog kantona i četiri grada u Zeničko-dobojskom kantonu (Zenica, Kakanj, Visoko, Zavidovići).To je samo jedna od činjenica koja doprinosi značaju ovog projekta.

Kakav ishod očekujete?

Očekujem prije svega ugodnu i opuštenu atmosferu u matematičkom i olimpijskom okruženju.Sama pripremna nastava dat će smjernice do koje težine učenici mogu očekivati olimpijske zadatke.U skladu sa dobijenim informacijama i prijavama, sve prijavljene škole do sada šalju svoje najbolje predstavnike na matematičku olimpijadu.Učesnici su pobjednici ili, u najmanju ruku, učesnici brojnih matematičkih takmičenja, što svakako mnogo obećava.

Hvala Vam za izdvojeno vrijeme i želimo Vam mnogo uspjeha u radu.

Hvala Vama što zaista u kontinuitetu pratite projekte matematičke prirode koje organizujemo.