Menu
A+ A A-

Mr. Nermin Jamaković o radu Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije Ilidža

Prilikom posjete učenika trećeg i četvrtog razreda Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije Ilidža Fakultetu za tehničke studije i Edukacijskom fakultetu Univerziteta u Travniku, 10. decembra 2019. godine, jedan od predstavnika Škole bio je mr. Nermin Jamaković, profesor u pomenutoj školi i alumnista Fakulteta za tehničke studije.

Razgovarala: Fikreta Kerić

Sa profesorom smo razgovarali o zainteresovanosti učenika za učenje i rad na polju grafike, nastavnom procesu i praksi koja se učenicima osigurava. Kako ističe, web dizajn kod učenika zauzima posebno mjesto interesovanja. „Trenutno, učenici su najzainteresovaniji  za smjer web dizajn. Mi imamo kao predmet tehnologiju s praktičnom nastavom gdje učenici izrađuju web stranice“, istakao je te dodao da postoji interesovanje i za grafiku kao štampu, ali ipak preovladava web dizajn.

U razgovoru o pomacima i unapređenju rada u ovom poslu profesor je izjavio: „Pomaci postoje, drugačiji je pristup i mora se konstantno istraživati nešto novo. Suština je ostala ista, međutim, rad dosta brže ide, učenici traže više znanja, brži način pristupa i više informacija u nekom kraćem roku.“ U ovom poslu, kao i u svakom drugom vidu rada, važno je da praksa prati teoriju. O praktičnoj nastavi u ovoj školi mr. Jamaković ističe: „Učenici imaju i praksu u određenim štamparijama i medijskim agencijama. Ako učenici izraze zainteresovanost mogu sami sebi pronaći mjesto gdje će obavljati praktični dio ili im škola i profesori pomognu da pronađu još jedan vid praktične nastave u svom obrazovanju.“

U razgovoru za naš časopis profesor Jamaković se osvrnuo i na pozitivna iskustva koja nosi sa Fakulteta za tehničke studije. Kako kaže,  profesori  su odlični i dobri poznavaoci materije, na jenostavan i lahak način znanje prenesu na studente. Posebno je naglasio da imaju odličnu interakciju sa studentima, što je posebno važno jer je komunikacija itekako važna za kvalitetan rad i dobre rezultate. „Također, mogu reći da sam i poslije studija na ovom fakultetu ostao  u kontaktu sa pojedinim profesorima. Što se tiče nekih poslovnih ideja, ukoliko želim da pokrenem određeni posao, mogu se obratiti profesorima za pomoć“, istakao je.