Menu
A+ A A-

Homerovi epovi ostavili snažan utjecaj na svjetsku književnost

Starogrčka književnost je bila od presudnog značaja za osnivanje rimske književnosti, no i za cjelokupnu evropsku književnost i oblikovanje književnih vrsta.

Pripremila: Lamija Grabus

Starogrčka književnost sastoji se od grčkog stvaralaštva koje je započelo još u 8. stoljeću prije Krista s Homerovim epovima. Ovo razdoblje završilo je 529. godine poslije Krista. Završetak ovog razdoblja obilježio je bizantski car Justinijan koji je u Ateni zatvorio Platonovu Akademiju. U razdoblju od 13. stoljeća u antici, od 8. stoljeća prije Krista pa sve do 5. stoljeća nakon Krista, za grčku književnost je stvarao velik broj pisaca i pjesnika. 

Epsko pjesništvo - Homer

Na početku grčke književnosti stoje dva njena najveća djela, Homerovi epovi Ilijada i Odiseja, te nekoliko neznatnih metričkih zapisa iz 8. stoljeća p.n.e. Ali te dvije pjesničke tvorevine svojom složenom strukturom i stilizacijom daleko odskaču od svakoga početništva: jasno je da one, zapravo, predstavljaju vrhunac jedne epske tradicije čiji počeci i razvitak ostaju u tami onih stoljeća koji se nazivaju mračnim dobom Grčke (od 12. do 8. stoljeća p.n.e.). Homer je prvi pisac grčke književnosti i istovremeno najveći epski pjesnik svih vremena.  Nijedno djelo svjetske književnosti nije izvršilo tako snažan i dugotrajan utjecaj kao Homerovi epovi.

 

 

Izvor

Wikiwand.com