Menu
A+ A A-

Došla sam ostaviti trag

Ne, ovo nije priča o običnoj ženi. Ovo je priča o ženi koja je pobijedila ljubavlju, o ženi koja je sačuvala dušu praštanjem. Ovo je priča o tebi.
Pripremila: Ajla Ivković

Dezorijentisanost, brojim do deset i već sam izgubljena, gdje sam? Šta se desilo? Ne mogu se pronaći. Gledam već tmurno nebo koje će zaplakati, osjećam miris koji mi zima donosi, a moje već ledene ruke predosjećaju još ledenije noći.
Stajem. Smirivajući drhtaje moga tijela, udahnula sam otvorenih očiju i punih pluća i rekla sebi: „Uredu je.“.
Previše svojeglava, premalo poslušna, u isto vrijeme krhka i snažna. Na vaše: "A koga si ti pitala?" se cinično smijem i okrećem.  Skidam se i bježim. Skidam staru haljinu i stare strahove, ogoljela bježim od vas i vraćam se sebi.  Previše začinjena za vaš ukus, zar ne?
Svaki korak koji štiklom pređem preko već davno opalog lista me podsjeća na golu istinu, nakon svakog opalog lista u životu, čeka još ljepši behar koji će procvjetati.
Znate, ružin trn podjednako bode bila ona u divljini ili u najljepšem rajskom vrtu. Biram
biti ruža. Posebna, značajna, upečatljiva u ovom ispranom vremenu poremećenih vrijednosti. Nisam za svakoga. Ne možete ubrati ružu ako niste spremni prokrvariti zbog trnja, zar ne? Ruže ubiru jaki. Biram da me vole jaki.

Ovo je za tebe.
Tebe koja si u svojoj dezorijentisanosti izgubila ono najvažnije - sebe.
Tebe koja si prestala trčati s vukovima zbog njihovih ograničenja, zbog njihovih nedostataka i nesigurnosti, zbog njih koji su se plašili tebe jake.
I ne, nemoj da ti falim kada ti se u gužvi pričini moja silueta.
I ne, nemoj da ti falim minut poslije ponoći kada ti dosade lake žene, brzi izbori i prazni
dodiri.
I ne, nemoj se usuditi da porediš nečiji duboki dekolte sa ovim malim bićem velike duše.
Nije seksipil ono što uporno pokazuješ, već ono što ne možeš da sakriješ, a pravi znaju razliku.
Pronašla sam se. Rođena u pogrešno vrijeme, poremećenih vrijednosti, muškaraca bez hrabrosti i žena bez stida. Ne ispunjavam njihova očekivanja i uživam u tome.
Njihovi izbori su, u najmanju ruku jako diskutabilni. A moji izbori?
Ja biram voljeti, biram podržati, biram pohvaliti i pomoći. Biram svakome pružiti ruku spasa kada mu je potrebna, čovjek nauči vremenom, to se zove empatija i mislim da bi je svako trebao ugostiti u svojoj duši i postati što bolji domaćin. Odbijam pogledati bilo koju ženu kao konkurenciju, jer jedina osoba s kojom se želim takmičiti, od koje želim biti bolja iz dana u dan sam ja. Čak biram ostati i stidna, jer stid ne donosi ništa osim dobra. Biram ostati ja i biram se boriti sa vašim stavovima i sa ovim ledenim noćima. Bez obzira koliko one budu ledene, a vaši stavovi pogrešni, vatra koja gori u mojoj duši se nikada neće ugasiti, a moji stavovi će uvijek imati dušu u sebi.
Jer, ja nisam obična žena, kao što nisi ni ti. Mi smo žene koje su došle ostaviti trag.