Menu
A+ A A-

Retro moda se vraća na police

Jedan od razloga što su retro stilovi postali trend tokom kasnih dvadesetih i početka 21. stoljeća može se pripisati potražnji za vintage odjećom.

Pripremila: Esma Elezi

Termin retro se prvo odnosio na odjeću iz 1970-ih. Odnosi se na modne stilove koji su iskopirani iz ranijih vremena. Dizajneri iz Londona su prvi uveli retro stil i tako je uskoro postao često korišten širom svijeta. Svaka godina ima nesto karaktristično, pa tako 60-ih žene počinju nositi mini haljine i mini suknje. Smatra se da modu mini suknje uvodi britanski dizajner Mary Quant. 70-e su poznate po širokim disco hlačama, 80-e po uskim, više sportskim nego elegantnim i šarenim odjevnim kombinacijama.

Početkom 21. stoljeća pojavio se novi modni trend koji je zasnovan na pozajmljivanju iz drugih vremena, dakle, retro, ali prepleten „novošću“. Ova ideja o uzimanju djelića tuđeg originalnog djela ili kopiranju i miješanju, a potom nazivanju vlastitim, vidi se i u drugim likovnim sferama. U svijetu umjetnosti se naziva "prisvajanje", u muzici je "uzorkovanje", u filmovima su to nastavci ili "drugi dio", a u modi je, kao i u hrani, poznata kao fuzija.

Kao što možete primijetiti, danas na ulicama i u buticima možemo vidjeti mnogo detalja iz prošlosti mode. Čak i veliki modni dizajneri prate trend retro mode, pa kao što možemo vidjeti na slici, Gucci je uradio kampanju 2016. godine čiji odjevni predmeti podsjećaju na 70-e i 80-e.

Jedan od razloga što su retro stilovi postali trend tijekom kasnih dvadesetih i početka 21. stoljeća može se pripisati potražnji za vintage odjećom. Nakon gotovo desetljeća jednostavnosti mnoge žene su tražile olakšanje od minimalističkog načina rada, štedljivim trgovinama i vintage buticima, gdje je stari stil odjednom postao noviji od novog stila.

 

Izvor: lovetoknow.com